Skolan stängs – rektorn i tårar

Publicerad 2013-10-18

Skolinspektionen stänger gymnasieskolan Praktiska Tumba med omedelbar verkan, bland annat på grund av att man haft obehöriga lärare.

Rektorn och elever är upprivna över beskedet.

– Det här är elever som sett en framtid, nu rivs den upp, säger Johan Segerfeldt, rektor på skolan.

Det var igår som Skolinspektionen kom med beskedet. Yrkesgymnasiet Praktiska Tumba i Botkyrka ska stängas omedelbart.

Skolan har så pass allvarliga brister att tillståndet för skolan återkallas, menar man vid Skolinspektionen.

– Det är faktumet att det är så många brister på många områden som gjort att vi kommit fram till det här beslutet, säger chefen vid Stockholmsavdelningen på Skolinspektionen, Tommy Lagergren.

På skolan är både rektorn, elever, lärare och föräldrar mycket upprörda.

– Man säger att man gör det här för elevernas bästa. Men att stänga skolan mitt i terminen, hu är det i elevernas intresse, frågar sig Johan Segerfeldt.

”Vad händer med oss”

Suzan Sabar går i tvåan på skolans vård och omsorgs-program. Tillsammans med ett femtiotal lärare och elever var hon på fredagen vid Skolinspektionens kontor för att kräva svar på varför skolan stängdes.

Hon menar att man har kämpat hårt på skolan för att komma till rätta med de problem som tidigare pekats ut av inspektionen.

– De säger att de gör det för oss, men vad ska hända med oss nu när vi inte ens har en skola att gå till, säger Suzan Sabar.

”Vägrar besöka skolan”

Esta Görgülü och Ibrahim Melki går också på skolan. De menar att mycket positivt har hänt med skolan den sista tiden.

– Men de vägrar komma och kolla på vad vi gjort. De tar beslutet utan att besöka oss. Om skolan börjar fungera bra, varför vill de stänga? Ska jag börja om på nytt någon annanstans nu, säger Ibrahim Melki som går sista året på skolans VVS-program.

– Visst har vissa lärare kanske inte varit behöriga, men vilken skola i Sverige är utan problem? De lärare vi har är jätteduktiga och hjälper oss verkligen, säger Esta Görgülü.

På skolinspektionen säger man att ett besök genomfördes på skolan, i slutet av september. Då ska vissa brister ha åtgärdats, men inte i den omfattning som krävts.

Beslutet står fast

Skolinspektionen gick med på att möta fem representanter från skolan, för att de skulle ges tillfälle att ställa frågor om beslutet.

Johan Segerfeldt var en av dem som var med på mötet. Efter frågestunden är han märkbart tagen och kan inte hålla tillbaka tårarna.

Skolinspektionens beslut står fast och skolan är fortsatt nedstängd.

– Det här är elever som sett en framtid, nu rivs den upp, säger Johan Segerfeldt.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska hjälpa eleverna att hitta nya skolor, säger Johan Segerfeldt.

Både Praktiska Sverige och Skolinspektionen jobbar för att hitta nya skolor för eleverna.

– Vi är i kontakt med hemkommunerna, som alltid är ansvariga för att se till att eleverna erbjuds utbildning. Praktiska Sverige har sagt att de ocksåkommer att erbjuda alla elever en lösning inom företaget, säger Tommy Lagergren.

På skolan går cirka 100 elever.