Hedersförtryck vanligt i Stockholmsförorter

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2016-03-06

Hedersförtryck är utbrett i Stockholms förorter.

Unga tjejer kontrolleras hårt hemifrån och får inte ha en relation med någon av en annan etnicitet, visar en undersökning gjord av föreningen Varken Hora eller Kuvad.

– Det är väldigt sorgligt och tråkigt, men tyvärr inte överraskande, säger Amineh Kakabaveh (V) som är ordförande i föreningen.

I rapporten, som publicerades i torsdags, har föreningen Varken Hora eller Kuvad frågat 1 100 ungdomar mellan 12 och 18 i segregerade Stockholmsförorter om hur de upplever sin egen frihet.

Resultatet är nedslående.

28 procent av de tillfrågade tjejerna säger att de är mycket hårt kontrollerade hemifrån. Tillsammans med de som uppger ”mycket” så är det mer än 50 procent.

– Det är väldigt sorgligt och fruktansvärt, men tyvärr inte överraskande att en så hög andel flickor är utsatta. Trots hundramiljontals satsningar på området årligen sedan Fadime mördades för fjorton år sedan är problemet fortfarande stort och växande. Carin Götblads rapport från 2014 visar att 100 000 ungdomars liv och frihet är begränsade, säger Amineh Kakabaveh som också är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Hon undersökte problemet redan för elva år sedan, då i Botkyrka, och ser hur det går längre ned i åldrarna.

– Killarna börjar lära sig från nio, tio års ålder att systrarna och kusinerna inte ska umgås med killar, eller sitta bredvid dem i skolan. Det är en hög andel flickor som är utsatta och deras friheter är begränsade. De får inte delta i aktiviteter i till exempel skolan, eller välja partner och bli kär i vem de vill, säger Amineh Kakabaveh.

”Påtvingade äktenskap”

Även advokaten Elisabeth Massi Fritz, som arbetat med hedersrelaterade brott i över 24 år, säger att siffrorna är väntade.

– Det finns också ett stort mörkertal som vi inte ser och som vi i Sverige måste ta tag i med hårdhandskarna. Många av de här (ungdomarna i studien, red.anm.) har säkerligen också blivit utsatta för hedersbrott. Brott som ofta går ut på tvång och hot, påtvingade äktenskap, grova fridskränkningar och grova kvinnofridskränkningar, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hon menar att Sverige måste bli bättre på att bekämpa hedersproblematik.

– Det är mycket vanligare än vad vi i Sverige ens kan drömma om. Det är dags att vi tar det på största allvar. Det är dags att vi nämner order hedersbrott i vår brottsbalk.

”Hon kommer bli stämplad”

I undersökningen framkommer att tjejer kontrolleras av föräldrar, bröder och andra släktingar och grannar. Förutom enkätsvar från de 1 100 ungdomarna har personerna bakom studien också intervjuat både ungdomar och vuxna.

”Jag vill inte ha dålig rykte, typ att de ska tro att jag är värsta horan som lallar runt med killar. Om min morsa eller farsa skulle veta att jag har haft kille... oj oj oj. Det skulle bli världens drama hemma. Hela släkten skulle frysa ut en och snacka skit om en. Så man måste typ vara extremt försiktig när man är ute så att ingen ser att man är med en kille”, berättar en 16-årig tjej i en intervju.

Bilden bekräftas av killar och män som intervjuats:

”Jag vill inte att killarna ska leka med min syster, förstår du? Hon kommer bli stämplad för livet och få skador. Men för en kille så är det inte så. En kille kan bara skada sitt rykte om han är kriminell”, säger en kille om sin 14-åriga syster.

”Jag vill inte att min dotter ska vara ute och festa lika sent som

killarna. Hon får gå ut och träffa vänner men hon måste vara hemma på kvällen. Jag vill inte att någon skada henne och hennes rykte. Det kommer drabba henne resten av livet om hon har ett dåligt rykte”, säger en 39-årig man.

”Hedern måste skyddas”

I enkätundersökningen visar svaren att 83 procent av tjejerna bara får vara kompisar med tjejer. 73 procent av dem får inte vara ihop med någon innan de gifter sig och 56 procent får inte delta i fritidsaktiviteter där också pojkar deltar. Över 70 procent av tjejerna säger att deras föräldrar förväntar sig att de inte har sex innan äktenskap.

– Det är grundläggande rättigheter som samhället misslyckats med att ge dem. Det gör att flickor och kvinnor inte kan fatta egna beslut, säger Amineh Kakabaveh.

Även killarna utsätts för hårt tryck hemifrån. Till exempel får 62 procent av dem bara ha killkompisar.

Både killar och tjejer anger att det är viktigare att deras systrar och mammor hat gott rykte än deras bröder och pappor. Åsikter som leder till att man vill beskydda sina närmaste.

– De jag möter och de jag mött ser inte sig själva som förtryckare, de ser sig som familjens överhuvud. De ser det som en självklarhet att familjens rykte och heder till varje pris måste skyddas. Sätts familjens rykte i gungning negativt eller i värsta fall helt går förlorat, det är också i de fallen vi har sett hedersmord även i Sverige. Det får inte ske, säger Elisabeth Massi Fritz.

Ringer och styr

Undersökningen visar också att ungdomarna ofta uppfattar sig själva som mer konservativa och religiösa än sina föräldrar. Killarna anser sig i högre utsträckning än tjejer vara mycket religiösa. Förutom föräldrar så håller även grannar i boområdet koll på ungdomar.

– Även släktingar i hemlandet styr. De kan ringa och säga hur de tycker att det ska vara, säger Amineh Kakabaveh.

I studien har elever i skolor i Botkyrka, Stockholm och kring Järvafältet svarat på enkätfrågor.

En stor majoritet av de tillfrågade har föräldrar som är födda utomlands.

Förutom Amine Kakabaveh står projektledarna Guluzar Tarhan Selvi och Jonas Lundgren bakom rapporten. Den senare är också politisk sekreterare på deltid för Vänsterpartiet.

Föreningen Varken Hora eller Kuvad beskriver sig själva som en partipolitiskt och religiöst obunden feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse.

Rapporten kan läsas i sin helhet här (Extern PDF).