May i möte – uppges vara nära brexitavtal

TT-Reuters

Uppdaterad 2018-10-14 | Publicerad 2018-10-11

Storbritanniens premiärminister Theresa May har samlat en inre krets av sin regering för att berätta att ett avtal om brexit är nära förestående, rapporterar Financial Times.

Men från Nordirland kommer hot om misstroendeomröstning mot May.

Ett historiskt avtal som tar Storbritannien ut ur Europeiska unionen är nära, enligt Financial Times.

Under torsdagen samlade Theresa May en inre krets av sin regering. En källa nära samtalen berättar för tidningen:

– Premiärministern samlar aldrig kabinettet för att berätta vad som händer. Det är inte hennes grej. För mig känns det som att ett avtal i praktiken är klart.

Enligt ministrar som informerats om mötet är ett avtal nära förestående. Det innebär enligt källorna att hela Storbritannien blir kvar i EU:s tullunion tillfälligt, men utan ett slutdatum. Om uppgifterna stämmer skulle avtalet behålla en fortsatt öppen gräns utan tullar mellan Irland och Nordirland, samtidigt som vissa kontroller skulle genomföras på varor mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

"Bryter sina löften"

Men sådana kontroller är det nordirländska unionistpartiet DUP, som är stödparti åt regeringen, kraftigt emot.

DUP-ledamöterna har hotat med att väcka frågan om misstroendeomröstning gentemot May om hon går med på EU-kontroller av varor till regionen. Partiet har krävt en helt öppen gräns.

DUP:s talesperson Sammy Wilson säger till radiokanalen RTE att partiets tio medlemmar i parlamentet kommer att rösta emot Mays budget, och rösta emot premiärministern i en eventuell förtroendeomröstning.

– Om hon går med på ett sådant avtal och bryter sina egna löften, då tror jag att vi inte har något alternativ, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frågan är om Theresa May nu kunnat få DUP-ledamöter på andra tankar.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier hävdar att ett genombrott kan ske i förhandlingarna nästa vecka. När Theresa May träffade en grupp nordirländska journalister på torsdagen sade hon i kontrast till Barnier att det troligen dröjer till november innan gränsfrågan kan få en lösning. Men detta var innan Financial Times publicerade sina uppgifter.

Tony Blair: Riktigt svårt

Samtidigt ger sig Storbritanniens tidigare premiärminister, den förre Labourledaren Tony Blair, in i brexitröran och uppmanar sina partikamrater att rösta ner Theresa Mays tänkta överenskommelse.

– Det är riktigt svårt. . . alla alternativ är sämre för om (avtalet) blockeras i parlamentet öppnar det upp för en möjlighet att frågan går tillbaka till folket, säger Blair, som förespråkar en ny folkomröstning om brexit, enligt Reuters.

Blair, som var premiärminister mellan 1997 och 2007, noterar vidare att tiden snart har runnit ut för dem som vill stoppa Storbritanniens utträde ur EU. Han spår att landet kommer att tvingas jobba "extremt hårt" för att locka investeringar om brexit blir verklighet.

– Argumentet gentemot världen måste i sådana fall bli: Vi kommer att göra det här till den bästa platsen i världen att göra affärer på, säger han.

Möte nästa vecka

Det brittiska utträdet ur EU ska ske den 29 mars nästa år. Just nu pågår intensiva förhandlingar med EU för att få till ett avtal kring sortin, men en sådan överenskommelse måste godkännas av det brittiska parlamentet.

Nästa vecka hålls ett EU-toppmöte i Bryssel där bland annat Theresa May ska ge sin syn på läget.

Följ ämnen i artikeln