Polisens fråga: Kan du se vilken som är äkta?

Publicerad 2015-06-05

Nu går polisen ut med ett Facebookinlägg för att göra människor medvetna om problematiken med att låta unga leka med softairguns.

– Det är nog bara är en tidsfråga innan någon blir skjuten, säger Daniel Hjerpe på polisen i Göteborg, till Aftonbladet.

Under torsdagskvällen var polisen tvungen att skjuta ett varningsskott i Göteborg efter att ungdomar setts med vapen. Det visade sig vara softairguns, men ungdomarna hade kunnat råka illa ut eftersom polisen inte såg någon skillnad.

Nu går polisen ut och varnar för problematiken med replikor.

– Vi vill göra folk medvetna om problematiken med att låta unga springa runt och leka med softairguns och förstå svårigheten för oss att kunna se skillnaden, säger Daniel Hjerpe, samordnare i östra Göteborg, till Aftonbladet.

Hade du sett skillnad?

I ett Facebookinlägg på Polisen Göteborg Nordost har man lagt ut en bild på en äkta pistol och en replika, med frågan: "Hade du, i en stressad situation, på ett visst avstånd, sett skillnad på dessa två vapen?"

Enligt Hjerpe är svaret:

– Det är den högra, med kort pipa, som är den äkta.

"Bara en tidsfråga innan någon blir skjuten"

Softairguns går att köpa i vanliga hobbybutiker, men trots att innehavaren egentligen måste vara myndig, är det många unga som springer omkring med dem.

– Nu gick det bra den här gången, när det var ljust ute. Men hade det varit mörkt hade det varit ännu svårare att se, säger Hjerpe och fortsätter:

– Jag är så pass krass att jag kan säga att det nog bara är en tidsfråga innan någon blir skjuten.

Polisen Göteborg Nordost

Följ ämnen i artikeln