Satte eld på sig själv utanför Breivikrättegång

Publicerad 2012-05-15

En man satte eld på sig själv och försökte ta sig in i Oslo tingsrätt, där Breivikrättegången just nu pågår.

Han övermannades av polis.

– Folk blev chockerade, säger vittnet Lars Börjesen till Aftonbladet.

Mannen satte eld på sina kläder. Därefter försökte han ta sig igenom säkerhetskontrollerna in till tingsrätten. På en film tagen av ett vittne kan mannen ses bära en svart luvtröja, som brinner från huvudet när han försöker ta sig in i rätten. På filmen hörs jämrande ljud.

Övermannades av polis

Polisen kastade sig över honom och rev av honom den brinnande tröjan.

Elden släcktes snabbt med en dricksflaska, och anställda vid tingsrätten kom rusande med fler flaskor vatten.

– Det var en man som försökte ta sig in i tingsrätten. Han stoppades, och kläderna brann. Nu är brandkår och fullt av poliser här, säger svensken Lars Börjesen, som blev vittne till händelsen.

Det var också något som smällde, enligt Börjesen.

– Jag förstod att det var något allvarligt som hände. Det kom en smäll. Det kan ha varit när han tände på kläderna att det smällde. Jag trodde först att det var något svart skynke som brann.

Fördes till sjukhus

Lars Börjesen har släkt i Norge, och passerade utanför när händelsen ägde rum, strax efter klockan 13. Han fick intryck av att mannen var normallång.

– Jag tänkte spontant att det måste vara en aggression. En hämnd eller någonting.

– Folk blev halvt chockerade. När det kommer smällar tittar ju folk alltid omkring sig. Man vet ju aldrig om det är knasbollar eller människor som har hämndbegär eller vad det handlar om.

Mannen blev omhändertagen av sjukvårdspersonal och fördes med ambulans från platsen. Han uppges vara brännskadad på magen och huvudet.

Inte identifierad

Polisen bekräftar för Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt på plats att mannen tände eld på sig själv.

– Personen är inte identifierad ännu, men vi har en aning om vem han är. Är det personen vi tror, är han känd för oss sedan tidigare, säger polisens insatsledare Kjell Kverme till Aftonbladets nyhetskrönikör Oísin Cantwell, även han på plats.

Oísin Cantwell blev vittne till mannen strax innan han tände på sig själv. Han kom ut från tingsrätten och såg en man vid spårvagnsstationen alldeles utanför tingsrätten, i brun ylletröja. Han försökte tända en cigarett och vankade av och an.

– Han pratar osammanhängande med sig själv, som om han vore psykiskt sjuk, full eller hög. Sedan går jag runt hörnet och då tänder han tydligen eld på sig själv.

Texten uppdateras.