Då förvandlades jag till den sex år äldre Marina

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag befann mig mitt i vimlet på Stockholms gamla klassiska Café Opera för en vecka sen.

Det har gått ett tag sedan första gången jag var där.

Då, efter en tävling i Globen fick jag som 16-åring hänga med dom gamla rutinerade rävarna i landslaget.

Jag kommer ihåg att mamma hade köpt mina kläder på Domus Avenyn där hon alltid handlade på den tiden.

En blommig kjol, bruna stövlar och en gigantisk spetsblus prydde min tonårskropp när det var dags att bege sig till stans inneställe nummer ett.

På dansgolvet spelades Dancing Queen och jag var upp över öronen kär i en äldre trestegshoppare som definitivt inte kollade på tjejer under 20. Men det var ändå helt fantastiskt att bara vara där.

Jag fattar inte att jag överhuvudtaget kom in.

I Göteborg på den tiden var det gamla Hunters och Fiskekrogen som gällde. Även om man inte hade åldern inne så gick det alltid att lösa med ett falskleg.

Åh, vad jag var avis på alla kompisar som hade storasyrror som liknade dom. Men en dag fick jag också min efterlängtade legitimation. På fredag och lördagskvällarna förvandlades jag till sex år äldre Marina född 1968.

Kompisarna sa att det var viktigt att lära sig vilket stjärntecken man var född i eftersom det var en fråga som man kanske kunde få om vakten tvekade lite.

Jag var tvilling.

En gång stod jag och min kompis Anna i kön till Hunters. Jag var alltid lika nervös varje gång vakten frågade om åldern och jag skulle slänga fram Marinas bild framför näsan på honom. Till min stora förskräckelse upptäckte han lögnen, behöll legitimationen och började tala om polisanmälning. Jag blev helt gråtfärdig och visste inte vad jag skulle ta mig till.

Då glimmade det till i vaktens ögon och han sa: Jag ska vara schyst i kväll, du ska få tillbaka ditt leg. Sen lyfte han repet in till krogen och med orden, nästa gång ni ser mig på stan, bjud mig på en öl.

Antagligen hade han också varit 16 år med falskleg.

Marina hängde med ett tag till men dog ut när jag insåg att det inte var speciellt smart att synas i tidningar och springa på stan och utge sig för att vara nån annan.

Nu är det inte längre nån som ifrågasätter min ålder mer än jag själv.

Erica Johansson

Följ ämnen i artikeln