Därför lägger sig Ryssland i svenska valet

Putins övergripande mål är att återupprätta Rysslands stormaktsstatus, skriver Wolfgang Hansson.

Huvudsyftet med Rysslands påverkansoperationer är inte att bestämma valutgången.

Målet är att destabilisera Sverige och undergräva allmänhetens förtroende för demokratin.

Något Ryssland kan ha nytta av i framtiden.

Föga förvånande fylls svenska medier av artiklar och inslag om hur Ryssland på olika sätt i hemlighet försöker lägga sig i valet i Sverige. Efter de ryska påverkansoperationerna i USA under presidentvalet 2016 och avslöjanden om ryska så kallade trollfabriker vore det naivt att tro att vårt val skulle vara förskonat.

Sverige är trots allt ett stort land med ett viktigt strategiskt läge vid Östersjön.

Jag minns när jag som ung lyssnade på Radio Moskvas utlandssändningar på kortvåg. Propagandan var övertydlig. Det gick inte att undgå att syftet var att vinna anhängare i väst för den sovjetiska kommunismen i sin tävlan mot Västvärldens frihetliga kapitalism.

Radiosändningarna var garanterat inte särskilt effektiva.

I dag är Rysslands påverkansoperationer mycket svårare att upptäcka och långt mer framgångsrika. Frågan är om inte Ryssland är bäst i klassen när det gäller asymmetrisk krigföring. Det smärtfria övertagandet av Krim var ett lysande exempel.

Målet: Stoppa svenskt Nato-medlemskap

När det gäller Sverige så finns det ett övergripande ryskt mål att stoppa ett svenskt Nato-medlemskap. Men det innebär inte att de ryska påverkansoperationerna går ut på att få till en socialdemokratisk regering vilket på pappret vore bäst för Kreml. I dag är det ju bara borgerliga partier som vill att Sverige ska gå med i Nato.

Ryssarnas mål är i stället att destabilisera Sverige. Man vill öka motsättningarna mellan människor med syfte att skapa mer kaos och osäkerhet i samhället. Det är därför som de ryska trollfabrikerna ägnar sig åt så vitt skilda ämnen som invandring och vaccinmotstånd.

Sverige är ett land som under lång tid präglats av medborgarnas mycket starka förtroende för staten och för etablerade medier. Det är dåligt för länder som Ryssland eftersom det gör svenskarna mer motståndskraftiga mot rysk propaganda.

Undergräver den svenska demokratin

Ju mer kaos och instabilitet som präglar ett land desto lättare är det att påverka människors verklighetsbild.

Är det verkligen ryska u-båtar som kränkt svenskt territorium? Var det verkligen ett brott mot internationell rätt när Ryssland annekterade Krim? Är Ryssland verkligen ett hot mot Sverige?

Genom att så tvivel och bidra till konspirationsteorier undergräver Ryssland den svenska demokratin.

Men det är inte samma sak som att Ryssland har några planer på att invadera Sverige militärt. Tvärtom framstår det i dagsläget som högst osannolikt.

Däremot vill Ryssland motverka enigheten i Västvärlden som bidragit till att straffa Moskva för saker som annekteringen av Krim och mord på ryska agenter i väst.

Man vill bryta upp den enade fronten bland annat för att få bort sanktionerna. Att göra det militärt är omöjligt. Med sociala medier och påverkansoperationer kan man nå långt.

Billigare och mindre riskfyllt

Det är dessutom en mycket billigare och långt mindre riskfylld taktik.

Påverkansoperationerna kanske inte ger utdelning direkt men de är som ett gift som långsamt bryter ner de samhällen där desinformationen för fäste.

Det är ingen slump att de ryska påverkansoperationerna tar parti för separatisterna i Katalonien eller för brexit. Det är svårt att säga hur stor del de ryska trollfabrikerna hade i britternas ja till att lämna EU men man måste rimligen jubla i Moskva när man ser det kaos som präglar utträdesförhandlingarna och försvagar EU.

Politisk röra i Sverige efter valet fyller samma funktion. För Moskvas syften är ett utdraget regeringskaos att föredra framför en stabil majoritetsregering oavsett vilket av blocken som styr. Därför gynnar det Moskva att Sverigedemokraterna stärks. Populister och Kreml har gått bra ihop i Grekland, Frankrike och Österrike. För att nämna några länder.

Putins övergripande mål är att återupprätta Rysslands stormaktsstatus, motverka vad han ser som en inringning av Nato och, viktigast av allt, sittra kvar vid makten så länge som möjligt.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram