Butikens protest mot nazisterna – regnbågsfärgade påsar

avMalin Wigen

Tidigare i somras tog Jenni Steiner och hennes syster ställning mot nazisterna genom att hissa prideflaggor utanför Ica-butiken de driver. Nu ska de börja sälja pridekassar som kunderna kan bära hem maten i, skriver Södermanlands Nyheter.

– Allas lika värde helt enkelt, på gatorna i Trosa, säger hon till Aftonbladet.

I somras ställde sig ett gäng nazister från NMR utanför Ica Trossen i Trosa, som Jenni Steiner driver tillsammans med sin syster. De stod med flaggor och delade ut flygblad, något som gjorde både kunder och anställda illa till mods. Systrarna valde att svara nazisterna genom att hissa prideflaggor utanför butiken. Det var viktigt att göra ett sådant ställningstagande då Jenni själv är homosexuell, vilket hon skrev om i ett Facebookinlägg.

– Vi jobbar ju dagligen med att hjälpa nyanlända till arbete. Vi står för allas lika värde och vi vill manifestera det genom att hissa prideflaggan, sa hon i en intervju med Aftonbladet.

Därefter har det varit en följetong med nazisterna, enligt Jenni. Bland annat har livsmedelsbutiken nedklottrats med nazistiska hakkors. Samtidigt har hon och medarbetarna fått ett enormt stöd från sina kunder.

– Kunderna undrar vad de kan göra för att hjälpa oss.

Med den frågan i åtanke föddes en idé i ledningsgruppen och bland medarbetarna. Nämligen att de skulle trycka upp pridekassar som kunderna kan bära hem sina varor i, något även SN skrivit om.

– Allas lika värde helt enkelt, på gatorna i Trosa. Ett ställningstagande, jag hoppas att kunderna är sugna på det. Vi vill uppmana våra kunder och människor till att tänka till i frågan om hur viktigt det är, säger Jenni och fortsätter:

– Det känns viktigt att upplysa människor. Om alla bara kliver ur sin comfort zone och gör det som behövs göras så tror jag att det kommer att ordna till sig.

1 av 2 | Foto: Anna Sundström
Jenni Steiner.

”Hoppas folk blir glada”

Hur länge de kommer att finnas i butiken är ännu oklart.

– Vi får se hur det mottas, mottas det positivt så kanske det blir permanent. Om det inte mottas bra är det inget vi stångar oss blodiga över. Men vi känner ju att människor vill vara med och bidra, vi tror att det kommer att bli en bra grej. Jag hoppas att folk blir glada och vill använda våra kassar.

Känner ni er rädda för att problemet med nazisterna varit återkommande?

– Jag vet inte riktigt, inte rädd kanske. Men jag känner att det här påverkar människors vardag, min egen, mina medarbetares och våra kunders i så stor utsträckning att det inte går att strunta i det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Ica

Trosa

Nazism