Orgasm för nästäppa och upp-och-nervända noshörningar vinner ”Nobelpris”

Publicerad 2021-09-10

Bild från en tidigare Ig-Nobelprisutdelning.

Upp-och-nervända noshörningar, skägg mot slagsmål och orgasm för nästäppa.

2021 års Ig-Nobelpristagare har korats.

Ig-Nobelpriset belönar varje år forskning som ”först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”. Bakom priset står den vetenskapligt humoristiska tidsskriften Annals of Improbable Research.

Namnet anspelar på det engelska ordet ”ignobel” som betyder oädel. Priset delas ut i tio kategorier och brukar vanligtvis hållas vid en ceremoni på Harvarduniversitetet i Massachusetts. Men för andra året i rad var galan helt digital.

Torsdagskvällens gala var den trettionde i ordningen och bjöd på en uppsjö av annorlunda ”vetenskapliga” upptäcker.

En av dessa var att skägg skyddar vid slagsmål. Professor David Carrier vid universitetet i Utah hade undersökt hypotesen att mäns ansiktsbehåring fyller samma funktion som manen på ett lejon, som skyddar känsliga områden kring ansikte och hals vid angrepp, vilket forskaren fann stöd för. Upptäckten belönas med årets fredspris.

– När jag hörde att jag vunnit blev jag först lite nervös. Jag tänkte, vill jag verkligen ha det här priset? säger David Carrier till The Guardian.

Susanne Schötz forskar på katternas språk och blev tilldelad priset i biologi.

Svensk kattforskare prisas

Årets medicinpris gick till den tyska forskaren Cem Bulut som upptäckt att orgasmen fyller samma funktion som nässpray – i alla fall på kort sikt.

18 par med nästäppa fick sina luftflöden mätta före och efter samlag och effekten visade sig vara lika god för att bota nästäppan i upp emot en timme efteråt.

Sammanlagt var det forskare från 24 olika länder som fick motta pris under gårdagens ceremoni – däribland svenska Susanne Scötz vid Lunds universitet. Hon tilldelas årets pris i biologi för studier på läten som tamkatter använder när de kommunicerar med människor.

– Jag blev till exempel förvånad över hur många olika vokalläten jag hittade i kattens jamande. [iau] som i ”mjau” är inte den vanligaste kombinationen av vokaler, även om vi stavar det så på svenska, säger Susanne Schötz till Dagens Nyheter.

Noshörningar hängde i luften

Ett pris som fick många att höja på ögonbrynen var transportpriset – som gick till den forskargrupp upptäckt att upp-och-nervända noshörningar har lika god lungfunktion och ämnesomsättning som ”rättvända”. 12 svarta noshörningar i Namibia fick hänga upp och ned i tio minuter medan forskargruppen gjorde testerna som inte visade på någon större skillnad.

Vinnarna av priset fick i vanlig ordning tio tusen miljarder zimbabwiska dollar, vilket innan valutareformen 2008 motsvarade några fåtal svenska kronor.

Följ ämnen i artikeln