Rikspolischefen om terrorhotet: ”Använder alla till buds stående medel”

Publicerad 2023-08-17

Rikspolischef Anders Thornberg försäkrar att Polisen står redo när terrorhotnivån mot Sverige höjs.

Han uppmanar människor att fortsätta sina liv som vanligt, men att vara vaksamma.

– Vi kan aldrig garantera att det inte sker ett terrorattentat. Men vi kan garantera att vi tar det här på största allvar, säger rikspolischefen.

Det förhöjda terrorhotet mot Sverige innebär att Polismyndigheten nu ökar sina insatser på flera nivåer och har en god förmåga att bekämpa terrorism, säger rikspolischef Anders Thornberg.

– Svensk polis är redo att möta den här situationen.

Uppmaningen: Delta på evenemang

Under sensommaren äger flera evenemang rum runt om i landet. I Stockholm pågår just nu Kulturfestivalen och på lördag är det dags för Midnattsloppet, då tusentals löpare ska springa genom Södermalm.

Enligt rikspolischefen bör man fortsätta att leva sitt liv som vanligt och delta på de evenemang man planerat att delta på sedan tidigare, trots höjt terrorhot. Men var vaksamma, är uppmaningen.

”I bland kanske man inte ser de åtgärderna vi gör, men vi är på tårna nu”, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

– Det är viktigt nu när det är ett högt hot att man tänker igenom säkerhetsläget. Vi kommer att jobba ihop med arrangörer utifrån det här beslutet som Säkerhetspolisen tagit, säger Anders Thornberg.

– Man kommer märka en del skillnad på olika arrangemang och vi är redo att öka bevakningen. I bland kanske man inte ser de åtgärderna vi gör, men vi är på tårna nu i polisen.

Kan ni garantera människors trygghet?

– Vi kan aldrig garantera att det inte sker ett terrorattentat. Men vi kan garantera att vi tar det här på största allvar och vi använder alla till buds stående medel för att se till så att det ska vara tryggt och säkert i hela Sverige.

Mängder av människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. Lev som vanligt, uppmanar rikspolischefen.

Försökte stoppa koranbränningar

En del av den förhöjda hotnivån mot Sverige är att olika aktörer uppmanat till våld mot Sverige. Bland andra terrorgruppen al-Qaida har stått bakom uppmaningar om attentat mot Sverige och Danmark på grund av de koranbränningar som utförts.

På fredagen är en ny koranbränning planerad i Stockholm. Polisen har sedan tidigare försökt neka tillstånd till koranbränningar med hänvisning till att det kan orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten.

Men domstol har nu i flera instanser slagit fast att det inte är ett giltigt skäl för att neka tillstånd.

Säpochefen Charlotte von Essen, statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och  rikspolischef Anders Thornberg höll presskonferens om den höjda terrorhotnivån.

Anders Thornberg ser ingen anledning för polisen att pröva andra vägar juridiskt för att begränsa koranbränningar.

– Vi har fått ett väldigt tydligt utslag. Vi gör en mängd andra olika åtgärder. Vi pratar med de som ska ha en demonstration och talar om konsekvenser, vi resonerar och vi funderar på platser. Vi använder de delarna som finns.

– Samtidigt vill jag understryka att vi följer svensk lag och vi ser till att människor kan utöva sina demokratiska fri- och rättigheter. Polisen är stolta över det uppdraget.

Har ni uttömt alla juridiska medel för att stoppa koranbränningar som ni anser kan vara en risk?

– Varje ansökan är en ny ansökan och vid varje tillfälle görs det en juridisk bedömning om det kan innebära något för ordning och säkerhet.

Det traditionella midnattsloppet som lockar stora skaror deltagare och åskådare hålls i helgen.