Skola stängd efter vapenhot: ”Vi tar en dag i taget”

Publicerad 2023-08-21

Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun.

Veta skola i Mantorp i Mjölby kommun har ”vapenhotats”.

Nu håller skolan stängt.

– Det kan vara ett tomt hot, men det kan också finnas ett allvar bakom, säger Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun.

Veta skola i Mantorp i Mjölby kommun hotades under söndagen av en anonym person. Hotens bedöms så allvarliga att skolan har valt att hålla stängt under måndagen.

Hotet ringdes in till en av lärarna på skolan och efter diskussioner tog kommunens säkerhetsavdelning beslutet att hålla skolan stängd.

I P1 Morgon förklarar Mjölby kommuns utbildningschef Christer Lordh beslutet.

– Det hot som riktades mot skolan via läraren var av sådan art och nivå att vi i dialog med säkerhetsavdelningen sa att vi skulle göra så här. Så att det är tryggt för personalen och framför allt eleverna.

Vapenhot

Enligt Christer Lordh är det ett vapenhot som riktats mot skolan. Det ringdes in till en av lärarna och under gårdagen fattade kommunens säkerhetsavdelning beslutet att skolan skulle stängas. Men vem som hotat skolan vet man inte än.

– Det kan vara ett tomt hot, men det kan också finnas ett allvar bakom.

Veta skola.

Polisen: ”Oseriöst”

Men polisen tar inte hotet på allvar.

– Vi har fått in uppgifter om att det ska ha förekommit ett hot mot skolan. Polisiärt bedömer vi det som oseriöst, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen till Corren.

Polisen har heller inte fattat beslutet om att stänga skolan.

– Vi har inte gett några rekommendationer varken åt det ena eller det andra hållet till kommunen. Vi låter de själva göra en bedömning om skolan ska hållas stängd eller vara öppen.

En dag i taget

Till en början håller skolan stängt under måndagen, men det kan bli längre än så. Under dagen kommer kommunen ha dialog med bland annat polisen för att se hur de ska agera framöver.

– Vi tar en dag i taget, vi får se lite grann hur vi hanterar det, säger Christer Lordh.

Ytterligare hot i Ljusdal

Under måndagsmorgonen mottog ytterligare en skola hot. Den här gången i Ljusdal där friskolan Vintergatan fick ett hot via mejl.

– Vi fick ett mejl tidigt i morse med hot om skolattack – bomber och vapen. Då tog jag kontakt med skolledningen och sen så ringde vi polisen. Och polisen tyckte att vi skulle ta det på allvar. Så de skickade hit några styrkor som är här nu, säger rektor Malin Eidin till Ljusdals-posten.

Följ ämnen i artikeln