Dödssiffran stiger i Sydkorea – flera döda i översvämmad tunnel

Publicerad 2023-07-16

Dödsiffran fortsätter stiga i Sydkorea efter de översvämningar och jordskred som drabbat landet.

Sju personer har hittats döda i en översvämmad tunnel och totalt har över 30 personer hittats döda.

– Vi fortsätter söka eftersom det troligtvis finns fler människor i tunneln, säger den lokala brandchefen.

Kraftiga skyfall har orsakat jordskred och översvämningar i Sydkorea.

Nästan 7000 personer har evakuerats enligt de lokala myndigheterna. Flera hus har förstörts och ett stort antal hushåll har varit strömlösa under veckan, rapporterar Reuters.

Till följd av de kraftiga regnen har flyg och tågtrafik även ställts in. Över 30 personer har dött och siffran väntas stiga under söndagen, då fortsatt kraftiga regn väntas på den koreanska halvön, enligt landets metreologiska institut.

Instängda i vägtunnel

I de centrala delarna av landet översvämmades en tunnel under lördagen. Runt 15 fordon ska ha fastnat i vägtunneln och sju personer har hittats döda.

Flera människor ska även ha räddats ur den 430 meter långa vägtunneln. Runt 400 räddningsarbetare har varit involverade i arbetet.

Enligt det Sydkoreanska inrikesministeriet är det fortfarande oklart hur många fler som är instängda i tunneln.

– Vi fortsätter söka eftersom det troligtvis finns fler människor i tunneln, säger den lokala brandchefen Seo Jeong-il till Reuters.

Hotet från norr

De kraftiga regnen har även drabbat Nordkorea, vilket kan resultera i att landet väljer att öppna dammslussar vid de floder som rinner över gränsen till Sydkorea.

– Vi måste förbereda oss för möjligheten att Nordkorea kan släppa ut vatten från Hwanggang dammen, sa Sydkoreas premiärminister Han Duck-soo.

Liknande dammöppningar från Nordkorea har tidigare resulterat i höga vattenflöden i Sydkorea med översvämningar och dödsfall som följd.