Valchefen i Arizona: ”Makt och pengar bakom valfuskanklagelser”

Publicerad 2024-03-11

PHOENIX, ARIZONA. Ett otal omräkningar av röster, domstolsprocesser och undersökningar visar att det inte förekom något valfusk i presidentvalet 2020.

Trots det finns det ingenstans där republikanerna håller fast vid sina fuskanklagelser så hårt som i Arizona.

– Det finns två skäl. Makt och pengar, säger Adrian Fontes, delstatens valansvarige.

Fontes visar in oss till det stora konferensrummet på våning sju i State Capitol-byggnaden som är delstatens motsvarighet till Kapitolium i Washington DC.

Längs väggarna hänger porträtt på hans företrädare.

Han slår sig ner i en av de breda, läderklädda kontorsstolarna omgiven av den amerikanska flaggan på ena sidan och delstatsflaggan på den andra.

Hans titel är Secretary of state. På delstatsnivå är det den post som ytterst ansvarar för att valen går rätt till.

Positionen tillsätts genom val. Fontes är demokrat som slog sin motståndare republikanen Mark Finchem i mellanårsvalet 2022.

Fontes är demokrat och slog sin motståndare republikanen Mark Finchem i mellanårsvalet 2022.

Finchem är en av de republikaner som mest kraftfullt torgfört Trumps konspirationsteori om att valet 2020 var riggat och att fusk låg bakom Joe Bidens seger.

Därför drog många demokratianhängare runtom i USA en lättnadens suck när Finchem inte blev vald.

– Jag tror delstatens valsäkerhet hade sett väldigt annorlunda ut om min motståndare vunnit, säger Fontes.

Kari Lake nämns som tänkbar vicepresidentkandidat till Trump.

”Sköttes exemplariskt”

Finchem har fortsatt med sina valförnekanden och överklagat sin förlust mot Fontes utan att presentera några bevis. Domaren i fallet har ogiltigförklarat överklagan och beordrat Finchem att betala Fontes juridiska kostnader. Den advokat som förde fram fallet har stängts av på ett år.

Tidigare tv-ankaret Kari Lake förlorade guvernörsvalet i delstaten för två år sedan. Hon vägrar fortfarande att erkänna sig besegrad. Hon hävdar att valfusk gav hennes demokratiske motståndare segern. Nu ställer hon upp för val till senaten.

Hon är en av dem som mest kraftfullt fortsätter att driva tesen att Trump förlorade Arizona på grund av omfattande valfusk. Något även partiet lokalt driver.

Själv gör Adrian Fontes vad han kan för att tvätta bort Arizonas rykte som en delstat där presidentvalet slutade i kaos på grund av oegentligheter.

– Varenda undersökning på varje nivå har visat att det inte förekom något omfattande valfusk eller andra oegentligheter, understryker Fontes med bestämda armrörelser. Tvärtom så sköttes valen på ett exemplariskt och professionellt sätt.

”Färre än 200 falska röster”

Han följer upp med sitt bästa argument.

– Till och med mannen som Donald Trump anlitade för att bevisa att det förekom fusk har nyligen erkänt att han inte hittade några sådana bevis. Folk såldes en lögn.

Sajten AZCentral publicerade i slutet av februari en opinionsartikel där Ken Block förklarar att Trump förlorade valet 2020 i Arizona därför att han skrämde bort republikanska mittenväljare som röstat för honom 2016.

”Konspirationsteorier fortsätter att florera men allt färre människor tror på dem.”

Där redogör han också för sina försök att hitta fusk.

– Dagen efter valet 2020 började jag på uppdrag av Trumpkampanjen att leta efter döda som röstat eller folk som dubbelröstat, skriver Block. Jag gick igenom alla poströster som avgivits i vågmästarstaterna Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania och Wisconsin.

– Jag hittade färre än 200 falska röster i samtliga dessa delstater.

Valansvarige Fontes hänvisar till ett annat hjälpmedel, ERIC, där delstaterna samarbetar om ett elektroniskt system för att avslöja exempelvis människor som försöker rösta i flera delstater.

– Genom det hittade vi förra året 160 potentiellt felaktiga röster i hela delstaten som vi skickade till åklagarmyndigheten för granskning.

”Mer av cybersäkerhet”

Trump förlorade Arizona med 11 000 röster 2020.

Hur kommer det sig att just Arizona hamnat i centrum för valkontroverserna?

– De flesta amerikaner tog valens integritet för givna. De kände inte till hur processen fungerar. Missförstånd och rena lögner låg bakom mycket. Nu när folk blivit mer upplysta har de lättare att se igenom lögnerna. Konspirationsteorier fortsätter att florera men allt färre människor tror på dem.

Donald Trump.

Fontes är lång, stor och rakt på sak.

Jag frågar honom vad de gjort för att göra valprocessen säkrare.

– Egentligen ganska lite eftersom vårt system redan är väldigt säkert trots de anklagelser som konspirationsteoretikerna framför. Vi har ökat insynen genom att livestreama många av processerna. Vi har mer av cybersäkerhet. Vi har ökat valarbetarnas säkerhet på grund av hot de fått.

Varför tror han att fuskanklagelserna fortsätter trots alla de bevis som finns för motsatsen.

Slutat diskutera

– Det här handlar om människor som tjänar på att förneka sanningen. Advokater som tjänar arvoden på driva juridiska processer. Politiker som samlar pengar till sina stiftelser. De säljer ormolja. Sedan har vi politiker som inte kan acceptera väljarnas dom utan försöker tillskansa sig makt de inte har rätt till.

Han har slutat diskutera med valförnekarna.

– Det finns ingen rim och reson i deras uppfattningar. Jag tror det finns många republikaner som inte tror på den stora lögnen men som inte vågar utmana den för att inte komma på kant med sina väljare. Men ett större mod är på väg. I slutänden är jag övertygad om att sanningen vinner.

Arizona är en delstat som hamnat i frontlinjen på grund av de demografiska förändringar som man genomgått de senaste 20 åren.

– Det handlar både om invandring och inflyttning från övriga USA. Många äldre vill pensionera sig i solen och vi har sol över 300 dagar om året. Men det handlar också om socioekonomiska förändringar.

Sprider uppgifter om valfusk

Jag söker det republikanska partiet mer än en månad innan avresan till USA. Men mejl och telefonsamtal förblir obesvarade.

Under tiden kan jag i amerikansk media följa hur turbulensen i partiet fortsätter. Partiordföranden på lokal nivå som valdes för bara ett år sedan tvingas avgå efter en skandal som involverar en av partiets kandidater som försöker bli vald till senaten i höst. Kari Lake är samtidigt ett av de namn som nämns som tänkbar vicepresidentkandidat till Trump.

Den nya lokale partiordföranden Gina Svoboda beskrivs av New York Times som en ännu hårdare Trump-anhängare än den avgående. Hon driver en stiftelse som fortsätter sprida falska uppgifter om valfusk i ett antal delstater

Risken är uppenbar att Arizona kommer att hamna i händelserna centrum även i årets presidentval.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson.