Trafikregionrådet rasar mot vilda strejken: Utpressningsförsök

Publicerad 2023-04-17

De strejkande lokförarna i Stockholm sysslar med utpressning och håller regionens pendlare som gisslan.

Det säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd i regionen.

– Det här är ett utpressningsförsök som är helt lönlöst, ingen i politiken kommer att böja sig, säger han.

Under måndagen gick flera av pendeltågens lokförare ut i vild strejk. Informationstavlor lyste rött av alla inställda avgångar i morgonens rusningstrafiken.

Vissa linjer var helt inställda, på andra linjer var det väntetider på upp emot 50 minuter. Under tidiga morgontimmarna var bara 30 procent av tågtrafiken i rullning, säger MTR till Expressen.

Anton Fendert (MP), trafikregionråd i regionen, rasar mot lokförarnas vilda strejk. Strejken är inte beslutad om av fackförbundet Seko och regionrådet kallar protesten för en olovlig stridsåtgärd som bryter mot den svenska modellen.

– Det här är ett utpressningsförsök med Stockholms pendlare som gisslan.

”Helt lönlöst”

Han säger att aktionen inte kommer att påverka beslutet att dra in tågvärdarna. 

– Det här är ett utpressningsförsök som är helt lönlöst, ingen i politiken kommer att böja sig. Tågvärdarna kommer inte att komma tillbaka, säger han. 

Förslaget om att dra in tågvärdarna lades under den tidigare M-ledda majoriteten. När den nya S-ledda koalitionen tillträdde utreddes förslaget igen.

 Anton Fendert (MP), trafikregionråd i Stockholm

– Det här är ett synnerligen välgrundat beslut. Det vi gjorde när vi tillträdde var att pausa det för att ytterligare utreda det. Nu har man tittat på det och det finns inget som gör att man behöver stoppa det, säger Anton Fendert.

Kritiken: Hotar säkerheten

Lokförarna menar att slopandet av tågvärdarna kommer att hota säkerheten på pendeltågen. Den bilden delas inte av trafikborgarrådet.

Hur ser du på lokförarnas kritik och oro där de menar att säkerheten kommer försämras av det här? 

– Jag har full förståelse för att man kan känna en oro men vi har vidtagit massvis med åtgärder för att förändringen ska kunna bli av, säger han.

Lokförare säger till Aftonbladet att flera valt att säga upp sig till följd av förändringen.

Hur ser du på risken att lokförare säger upp sig om ni driver igenom det här?

– Jag vill inte resonera kring om folk avser att säga upp sig. Det finns många lokförare som kör tåg i dag och det vill jag tacka dem för, de gör en hjälteinsats. Många har anpassat sig och utbildat sig till de nya förutsättningarna.

S lovade riva upp beslut – ändrade sig

Inför valet lovade den regionala S-toppen Jens Sjöström att riva upp beslutet – något partiet backat från efter att de kom till makten.

Aftonbladet söker Jens Sjöström för en kommentar via presstjänsten. Där hänvisar man till Miljöpartiet som ansvarar för trafikfrågor.

Vänsterpartiet är kritiska till beslutet och säger att de gör vad de kan för att ändra på det. Anna Sehlin (V), oppositionsråd i Stockholm har förståelse för lokförarnas strejk.

”Det är beklagligt att det har behövt gå så här långt, och att resenärerna påverkas så mycket, men det är inte vår sak som politiker att recensera vad personalen gör eller inte gör.”, säger hon i en skriftlig kommentar.

”Styret måste ta sitt förnuft till fånga och ändra sitt beslut, det är enda sättet att lösa den här frågan”, säger hon.

Den vilda strejken kommer att pågå i tre dagar. Samtidigt sitter fackförbundet Seko och MTR i förhandlingar.

Följ ämnen i artikeln