Vattenbrist i storstäder har blivit en ny vardag

Tuff ransonering i 22-miljonersstaden Mexico city

Uppdaterad 2024-03-28 | Publicerad 2024-03-27

En man kör hem sitt dricksvatten i Mexiko city. (Arkivbild.)

Vattnet är slut i kranarna sedan flera veckor.

När vattenbilen kommer är lättnaden stor.

– Tack gode gud! Vattnet kom till slut! säger Reina Cervantes Trejo lättat.

Vattenledningarna i Mexico city har ekat tomma i flera veckor. Cervantes och hennes make skyndade sig att hjälpa föraren med slangarna för att fylla cisternen och ett hopplock av vattenkärl: plastlådor, kastruller – vad som helst som går att hälla vatten i.

Cervantes dotter har ringt myndigheterna i stort sett varje dag och vädjat om att tankbilen med vatten ska komma till deras arbetarklasskvarter i södra Mexico city, skriver Los Angeles Times.

En migrant söker skugga i Mexico city. Arkivbild.

Flera storstäder drabbade

Vattenbrist har blivit en skrämmande vardag i flera städer i världen: Los Angeles i USA, Kapstaden i Sydafrika, Jakarta i Indonesien och Barcelona i Spanien för att nämna några.

I Barcelona är vattenreservoaren, som stod klar för nästan 60 år sedan, på väg att torka ut – bara 15 procent av den gigantiska dammens vatten återstår, skriver SVT Nyheter.

– Det är ett helt dött område. Det ska vara fullt av vatten och liv men nu är det som en öken, säger besökaren Oreol Noguera till tv-kanalen.

I Mexico city tvingas myndigheterna köra in vatten från källor längre från städerna på grund av de fortsatta klimatförändringarna

– Vattenkällor sinar över hela världen. Varje år kommer fler städer att stå inför ”Dag noll” utan vatten i ledningarna, säger Victoria Beard, professor för stadens och regionens planlösning vid Cornelluniversitetet, till tidningen.

Mexico city drabbas vanligtvis av störtfloder och översvämningar under regnperioden och har i åratal koncentrerat sig på att göra sig av med vattnet, inte att få tag på det. Men en okontrollerad tillväxt, myndigheter som inte förstått allvaret, otillräcklig infrastruktur, stigande temperaturer och nederbörd som minskar har fört 22-miljonersstaden till en brytpunkt.

– Vattenbristen har verkligen förvärrats i år. Det vi går igenom nu är det värsta vi någonsin sett, sa Claudia Rojas Serna, hydraulisk ingenjör vid stadens Autonoma metropolitanska universitet, till tidningen.

Ransonering införd

Nu råder strikt vattenransonering, enligt invånarna finns rinnande vatten ibland en timme under en vecka eller mindre.

De rika kan köpa sitt vatten från privata leverantörer. Men det är inget alternativ för de allra flesta. För dem gäller att försöka få sitt namn på de handskrivna listorna som tankbilarna med vatten kör efter.

– Utan vatten, vad gör vi då? När jag såg att vattentanken äntligen kom, hoppade jag av glädje, säger Alejandra Rodríguez, 53.

Det var den första tankbilen på nästan två månader och nu, under Mexikos valår, växer protesterna och demonstranter kräver tillgång till vatten. De blockerar regelbundet gator och motorvägar.

Presidentkandidaten Claudia Sheinbaum har uppmanats att dricka vattnet som kommer med tankbilarna.

Uppmaningen: Drick vattnet!

61-åriga Claudia Sheinbaum, regeringspartiet Demokratiska revolutionspartiets presidentkandidat, skryter om att ha förbättrat stadens vattenavdelning under sin tid som borgmästare åren 2018–2023.

Oppositionen har nu utmanat henne att offentligt dricka vattnet som kommer med tankbilarna, det som staden säger är drickbart.

– Vi står på kanten till avgrunden. Vi kommer att hamna i en situation som vi inte kommer att kunna hantera, säger José Luis Luege Tamargo, 70, tidigare chef för den nationella vattenkommissionen – nu knuten till oppositionen.

73-årige presidenten Andrés Manuel López Obradors allierade på vänsterkanten avfärdar dock allt som alarmistisk propaganda.

– Det finns ingen ”Dag noll”. Det är falskt, falska nyheter från den konservativa oppositionen. Drickbart vatten i Mexico city finns garanterat både på kort, medium och lång sikt, säger borgmästaren i staden, Marti Batres, 57.