Krav för att mota diskriminering i visitationszon

TT

Publicerad 2024-04-25 05.30

Aida Samani är senior jurist vid Civil Rights Defenders, en av flera remissinstanser som motsatt sig lagen om visitationszoner. Arkivbild.

Människor som känner sig diskriminerade vid en visitation kan inte anmäla det enligt diskrimineringslagen. Polisens åtgärder omfattas inte av den.

Oacceptabelt enligt Civil Rights Defenders som vill se en lagändring snarast möjligt.

Från och med nu har polisen rätt att införa visitationszoner i syfte att förhindra dödligt gängvåld. I zonen, som gäller i högst två veckor, får polisen rätt att kroppsvisitera vuxna som barn, och söka igenom fordon, utan brottsmisstanke.

En person som stoppas och kontrolleras av polis, och som själv upplever att det görs exempelvis baserat på hudfärg, kan inte anmäla saken enligt diskrimineringslagen.

– I praktiken innebär det att det är snudd på omöjligt att få upprättelse om man har blivit utsatt för en diskriminerande poliskontroll, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Att polisers åtgärder mot enskilda inte omfattas av diskrimineringslagen innebär även att Diskrimineringsombudsmannen (DO) inte kan utöva tillsyn mot myndigheten.

Även DO har påtalat att polisen bör omfattas av förbudet mot diskriminering. En utredningen som lämnat förslag om detta bereds av regeringen.

– Vi vill se en lag på plats snarast möjligt, säger Aida Samani, som även efterlyser ett uppdrag till polisen om att förebygga diskriminerande etnisk profilering.

– Som det ser ut i dag saknar poliser vägledning och träning för hur man ska tänka när man väljer ut en individ för kontroll. Det gör att poliser utlämnas till egna bedömningar och det är lätt att man går på stereotypa föreställningar vilket ökar risken för godtycklighet.