V vill bredda sig – målet rödgrön regering 2026

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-05-12

V-ledaren Nooshi Dadgostar under Vänsterpartiets kongress i Jönköping.

Vänsterpartiet vill locka bredare väljargrupper med sitt nya partiprogram och få större inflytande.

– 2026 kan bli det år då vi för första gången på 20 år kan få en ren rödgrön regering. Det är ett mål för oss, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

I fem dagar har över 200 vänsterpartister debatterat och bråkat om sitt nya partiprogram. Det är 20 år sedan partiet senast klubbade ett helt nytt program.

Syftet har varit att få ett annat tilltal, som kan locka bredare väljargrupper och inte kräver högskolepoäng i marxism för att kunna ta till sig.

– Programmet handlar om att kunna förändra i nuet, säger Nooshi Dadgostar.

– Det viktiga för oss är att vi kan samla många människor för det vi vill genomföra.

S-ledare gästspelade

V-ledningen är tydlig med att partiet vill vara med i en eventuellt kommande regering med Socialdemokraterna.

S-ledaren Magdalena Andersson dök upp som oväntad gäst på kongressen och höll ett tal till ombuden. Det har inte hänt sedan Mona Sahlins dagar då partierna samarbetade inför valet 2010.

– Det händer inte så ofta, konstaterar Dadgostar om S-ledarens gästspel.

– Det är naturligtvis ett besked om att vi behöver samarbeta med andra partier för att bli av med den här regeringen. Det var få saker i hennes tal som vi inte skulle kunna samarbeta om.

Bland de viktigaste sakpolitiska förändringarna i partiprogrammet är att V släpper det skarpa kravet på att Sverige ska lämna EU. Nu är partiets fokus att påverka inom EU-samarbetet. Ett utträde ses bara som ett av flera alternativ, som en sista utväg om exempelvis arbetsrätt eller demokratiska värden hotas.

Antirasistiskt parti

Inför kongressen i Jönköping var kritiken massiv mot det förslag som programkommissionen lagt fram. Många kände inte igen sig och ville ha in tydligare skrivningar om socialism och kapitalism.

Kritiken ledde till att förslaget reviderades redan innan kongressen startade och portalparagrafen om att V är ett socialistiskt, feministiskt parti på ekologisk grund kom tillbaka. På kongressen vann ett krav på att även lyfta in antirasism i portalparagrafen.

Följ ämnen i artikeln