Nytt tillslag i terrorutredningen

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2017-04-09

Terrorutredningen efter attentatet i Stockholm fortsätter – under morgonen gjordes ett nytt tillslag i Sollentuna.

Enligt uppgift till Aftonbladet togs två personer med koppling till den anhållne Rakhmat Akilov, 39, in till förhör.

– Vi har gjort en insats i Sollentuna men utfallet av den har jag ingen kommentar till, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm. 

Polisens insatsstyrka. Bilden har inte med söndagsmorgonens insats att göra utan togs på lördagseftermiddagen.

Enligt uppgift till Aftonbladet har Nationella insatsstyrkan genomfört en insats i Sollentuna under söndagsmorgonen.

Två personer ska ha förts bort från platsen och tagits in till förhör. Enligt uppgift har de två intagna koppling till den anhållne Rakhmat Akilov.

– Vi har gjort en insats i Sollentuna under morgonen men utfallet av den har jag ingen kommentar till, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Under lördagen gjordes också flera uppmärksammade insatser.

Enligt Aftonbladets uppgifter omhändertogs flera personer då vid tillslag på Kungsholmen och i en lägenhet i Vårberg i går.

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, uppges knytas till lägenheten med teknisk bevisning.

Polisen ville under söndagsmorgonen inte kommentera lördagens insatser i detalj.

– Vi pratar inte om de platser vi utfört åtgärder vid, säger Towe Hägg.

Vilka åtgärder har vidtagits under gårdagen och natten?

– Vi har pratat med personer som kan ha uppgifter att lämna. Vi har gjort kartläggningar och följt upp trådar. Saker som leder utredningen framåt, säger Towe Hägg.

Senare under söndagsmorgonen bekräftade polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing för SVT att totalt sju personer hämtats in till förhör i samband med utredningen.

Utreder eventuella medhjälpare

Under gårdagen uppgav Säpochefen Anders Thornberg att man utreder om 39-åringen hade hjälp och att arbetet med att hitta eventuella medhjälpare är intensivt.

Polisen vill inte kommentera om ytterligare personer har frihetsberövats eller om någon är efterlyst i samband med utredningen. Man vill bara tala i termer om någon har gripits eller inte.

Inga fler gripanden

Därmed vill polisen vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna om att ett flertal personer omhändertogs vid gårdagens tillslag.

– Vi pratar gripna och vi har ingen annan gripen än den som sedermera anhållits, säger Towe Hägg.

Polisen vill inte kommentera hur 39-årige Rakhmat Akilov ställer sig till brottsmisstankarna. Tre av de fyra som dog i attentatet har identifierats och anhöriga är underrättade, uppger polisen.

Polisen har inte gått ut med närmare information om de döda men enligt det belgiska utrikesdepartementet finns en belgisk kvinna bland dödsoffren.

– Vi kan bekräfta att en belgisk kvinna dog i attacken i Stockholm, säger José De Pierpont, talesperson vid det belgiska utrikesdepartementet till Aftonbladet.