Polisen påbörjar arbetet med att identifiera dödsoffren

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-08

Samtliga 176 ombord dödades när det ukrainska flygplanet kraschade i Iran. Minst tio av dem var svenskar.

Både politiker och kungahuset har uttryckt sympatier med de drabbade. Samtidigt har arbetet med att identifiera dödsoffren nu påbörjats.

– Det är det viktigaste just nu, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Följ ämnen
Iran

Bland offren för kraschen ska det finnas 17 svenskar, enligt passagerarlistor som har publicerats av flygbolaget. Utrikesdepartementet, UD, har bekräftat att svenskar finns bland dödsoffren, men ännu inte lämnat några detaljer om hur många då anhöriga inte är underrättade.

En krisorganisation som oroliga anhöriga kan ringa till har upprättats.

– Vi har också sett till så att vi samarbetar nära med polisen. Polisen har en anhörigmottagning på Arlanda, säger utrikesminister Ann Linde.

När Aftonbladet är på mottagningen har ingen anhörig besökt platsen ännu, men den fortsätter att hålla öppet under det kommande dygnet.

 Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Känsligt arbete

På onsdagseftermiddagen togs även beslutet att påbörja arbetet med att identifiera de svenskar som tros ha omkommit i flygkraschen.

– Det är ett känsligt arbete som kan komma att ta tid, säger Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter.

Det är polisens uppgift att identifiera svenskar som omkommer utomlands och det sker i enlighet med riktlinjer som slagits fast av Interpol.

Polisen har ingen personal på plats i Iran, men arbetar nära Sveriges ambassaden i Teheran, enligt Linde.

– Det vi kommer att göra nu är att koncentrerar oss på att få klarhet i hur många personer med svenskt medborgarskap som omkommit och informera deras anhöriga, det är det viktigaste just nu, säger utrikesministern.

Hoppas få klarhet

Vad som orsakat flygkraschen är inte klarlagt. Planets färdskrivare, de så kallade svara lådorna, är hittade och man hoppas de ska bidra till att ge svar.

Alla länder med omkomna passagerare har nu rätt att utse en representant till den större haveriutredningen. För svensk del blir det Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission.

– Det är en erfaren person och jag hoppas att det kommer bli ett effektivt och snabbt igångsättande av utredningen så att vi får veta vad det faktiskt är som har hänt, säger Ann Linde.

Alla svenskar som befinner sig i området uppmanas kontakta sina anhöriga och skriva upp sig på den så kallade svensklistan vid ambassaden.

Kondoleanser från kungahuset

Fler politiker har sänt kondoleanser till de drabbade.

”Jag har nåtts av beskedet att svenskar har omkommit i den fruktansvärda flygkraschen i Iran. Mina tankar går i denna svåra stund till de omkomna, deras familjer och närstående. Det är viktigt att det nu görs en ordentlig utredning om orsaken till flygkraschen", skriver Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Kung Carl XVI Gustaf har också kommenterat olyckan. Uttalandet publicerades på kungahusets Facebook på onsdagskvällen:

"Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående."

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen