Hundratals tomma platser på polisutbildningen

TT

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2019-12-13

Polisutbildningen hade plats för över 1 000 studerande kommande år, men endast 651 antogs. Arkivbild.

Polisutbildningen får 651 nya studerande kommande vårtermin. Det är betydligt färre än de 1 020 studieplatser som Polismyndigheten planerat för.

Mattias Dejke, nationell tillväxtsamordnare för Polismyndigheten, säger att trots att intresset för att jobba hos polisen är stort, så är det färre sökande som antagits till våren än de hade förväntat sig.

– Att vi ska bli 10 000 poliser till 2024, det är en lång resa och det finns utmaningar på vägen. Men det här är egentligen bara en del av de totalt 22 000 rekryteringar som vi ska göra under perioden 2016 till 2024.

Eftersom resultatet fortfarande är färskt har Polismyndigheten inte hunnit göra en djupare analys av att det är så få antagna till våren, men en snabb överblick visar att en procentuell viss lägre andel av de sökande klarar prövningen säger Mattias Dejke.

– Vad det beror på kan vi inte se i dagsläget utan det får en djupare analys visa. Det är ett komplext yrke och vi ställer höga krav på dem som vill bli poliser.

– Vi kan konstatera att det fortfarande är mer eller mindre lika många som söker jämfört med hur det var för ett halvår sedan, vi kan också konstatera att det är alldeles för få som kommer till prövningen.

Ny antagningsprocess

Från och med nästa år förändras antagningsprocessen så att det går att söka till polisutbildningen när som helst under året. Tiden mellan ansökan och antagningsbesked ska också kortas rejält, från cirka 30 veckor till en månad.

– Det är på uppdrag av oss, vi har sagt att det inte funkar tillräckligt bra. Vi har rekordmånga som söker, men det är fortfarande så att vi ställer tuffa krav på poliser. Då måste hela processen för att pröva och anta poliser bli bättre. Från den 1 januari blir det ett nytt system och polisen säger till mig att det kommer ge effekt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Ska öka med 10 000

Dessutom har en funktionsinriktad polisutbildning tagits fram som ytterligare en väg in i polisyrket. Utbildningen är tänkt för personer som har erfarenhet som exempelvis it-forensiker, analytiker och utredare. Utbildningen har i dag 48 platser, men ambitionen är att fördubbla deltagarantalet till 2021.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är bekymrad över de dåliga siffrorna.

– De ställer ju på allvar frågan om det realistiska i att nå målet om 10 000 fler polisanställda. Om fördelningen ska vara två tredjedelar poliser så blir det väldigt svårt.

Forsell tycker att regeringen borde ta en ordentlig funderare på om att införa en betald polisutbildning för att få fler kvalificerade personer att söka. Moderaternas modell innebär att man efter fem år i polisyrket får sina studielån avskrivna.

"Utmanande mål"

Mikael Damberg vill inte ge upp målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 och säger att regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder.

– Rikspolischefen säger till mig att han tror att det går att nå målet. Jag förstår att det är ett utmanande mål, men vi har visat med de resursförstärkningar vi ger polisen att de kan växa. Men det är mycket jobb som återstår.