Chaufför misstänkt för dråp och människohandel

Uppdaterad 2019-10-28 | Publicerad 2019-10-26

25-årige Mo Robinson som körde lastbilen där flera människor hittades döda misstänks för dråp i 39 fall.

Ytterligare fyra personer har gripits i ärendet.

De flesta döda personerna antas vara vietnameser och oron är nu stor i flera familjer i hemlandet.

Mo Robinson, 25, körde lastbilen där 39 människor hittades döda. Han har nu delgivits misstanke om dråp och människohandel.

Robinson misstänks för dråp i 39 fall, människohandel, medverkan till olaglig invandring och penningtvätt.

Han ska ställas inför skranket på måndag.

Utöver chauffören Robinson har fyra andra personer gripits. Den senaste att gripas var en man i 20-årsåldern.

Polisen slog under lördagsmorgonen till i Dublins hamn och grep mannen, som misstänks ingå i människosmugglingen.

Den 25-årige Mo Robinson som körde lastbilen där 39 människor hittades döda har delgivits misstanke om dråp och människohandel.

Fingertryck och dna

Martin Pasmore vid polisen i grevskapet Essex kommenterar uppgifterna om att ett antal av de döda kan ha varit vietnamesiska medborgare. Han säger att polisen nåtts av "stort engagemang" av från vietnameser som är oroade över saknade vänner och släktingar.

Polisen sade inledningsvis att de 39 döda troddes vara kinesiska medborgare, men har senare tagit tillbaka den uppgiften.

Det fanns få id-handlingar i lastbilen enligt Pasmore och polisen hoppas nu kunna identifiera offren med fingeravtryck, dna-prov och foton.

Stor oro i Vietnam

En av dem som dött i lastbilen misstänks vara Nguyen Dinh Tu. Nyhetsbyrån Reuters har träffat hans hustru Hoang Thi Thuong i Vietnam. Hon är så ledsen och orolig att släktingar kommit för att hjälpa till att ta hand om parets gemensamma son.

Det är ännu oklart om hennes make finns bland de döda.

Hoang Thi Thuong befarar att hennes man Nguyen Dinh Tu finns bland de döda som hittades i lastbilen. Hon sitter med sonen Nguyen Dinh Dan i parets gemensamma bostad i Nghe An i Vietnam.

Den vietnamesiske mannen Nguyen Dinh Gia berättar att han föll till marken när han härom dagen blev uppringd av en landsman som berättade att "något oväntat har hänt" och att det handlade om hans son, Nguyen Dinh Luong.

– Det verkar som om han fanns med i lastbilen tillsammans med alla de andra döda, säger han till AFP.

Även om sonens död ännu inte är bekräftad befarar Nguyen Dinh Gia att så är fallet. Han visste att sonen planerade att resa till Storbritannien. Nu vädjar han till vietnamesiska myndigheter om hjälp för att ta reda på om uppgifterna stämmer.

Nguyen Dinh Luong befaras finnas bland de döda i lastbilen. Hans far Nguyen Dinh Gia föll till marken när han fick informationen.

Fattig region

En annan vietnamesisk familj befarar att 26-åriga Pham Thi Tra My också befann sig i lastbilen. I ett sms till sin mamma skrev kvinnan att "resan utomlands inte lyckats" och att hon var på väg att kvävas till döds.

Både Pham Thi Tra My och Nguyen Dinh Luong kommer från samma fattiga region i hemlandet.

Ett område som tiotusentals vietnameser årligen lämnar för att söka en bättre framtid.