Influencern friades från badkarsmordet – nu överklagas den friande domen

avOskar Forsberg

Publicerad:

Den 24-årige influencern dömdes för mord i tingsrätten, men friades senare i hovrätten.

Nu har hovrättsdomen överklagats till Högsta domstolen av den avlidna kvinnans anhöriga.

Målsägandebiträdet skriver att influencerns avsikt ”har varit att beröva N.N. livet i syfte att undankomma lagföring, och i förlängningen skandalisering, beträffande annan brottslighet. Han skall därför dömas för mord”.

1 av 6 | Foto: POLISEN
Bild som kvinnan själv fotat på sina skador.

Det var i april 2018 som en 29-årig kvinna hittades död i badkaret i sin lägenhet i Solna. Ärendet utreddes inledningsvis av polisen som ett självmord, men senare riktades misstankarna mot kvinnans ex-pojkvän – den 24-årige influencern.

18 års fängelse

Han åtalades och dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten. Åklagaren hade i första hand åtalat ex-pojkvännen för mord. Kvinnan hade, enligt åtalet, förgiftats med det morfinliknande preparatet Tramadol innan hon placerats i ett badkar, vilket lett till att hon drunknat.

Solna tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde mannen för bland annat mord, grov kvinnofridskränkning, misshandel, sexuellt ofredande, dopningsbrott och grovt vapenbrott.

Överklagar till HD

Domen överklagades till hovrätten och där friades influencern från mord. Svea hovrätt skriver i domen att det ”inte går att få en entydig och klar bild av vad som inträffade”. Mannen dömdes emellertid för an rad andra brott och påföljden i hovrättens dom blev tre och ett halvt års fängelse.

Nu överklagar kvinnans anhöriga hovrättens dom till Högsta domstolen.

I överklagandet skriver målsägandebiträdet Gustaf Linderholm att influencerns avsikt varit att beröva kvinnan livet.

Andra brottsrubriceringar

Han skriver också i överklagandet att alternativa brottsrubriceringar kan komma i fråga.

Om Högsta domstolen anser att det är utrett att influencern förgiftat kvinnan med Tramadol, men inte lagt henne i badkaret, ska han, enligt målsägandebiträdet dömas för försök till mord och vållande till annans död.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mord

Solna

AB Voice