Expert: Kan bli flera dödsfall i gasololyckor

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2019-06-24

Sjöräddningen rykte ut under söndagen till den båt som hittats med två döda personer ombord. Polisen misstänker att det rör sig om en olycka med gasol. Men utredningen pågår fortfarande. Arkivbild.

Det är fortfarande oklart vad som hände med paret som avled på en båt i Vättern i helgen. Men misstankarna om en gasololycka kvarstår.

– Det ser ut att bli ett dramatiskt år med flera dödsfall i gasololyckor, säger Ben Bock, chef för säkerhets- och teknikfrågor på branschorganisationen Energigas Sverige.

Dagen efter den tragiska händelsen på Vättern där två människor omkom söker nu polisen svar på frågan om vad som hänt. Båten har fraktats bort för teknisk undersökning och de två avlidnas kroppar har tagits om hand.

– Teknikerna är inte färdiga och det har ännu inte gjorts någon rättsmedicinsk undersökning på de båda personerna. Innan dessa kan vi inte bekräfta vad som hänt, säger Christina Hallin, presstalesperson hos polisen i Bergslagen.

Men mycket talar för att olyckan berodde på gasol ombord på båten. En förundersökning om vållande till annans död har inletts för att ge resurser till utredningen, men polisen förklarade redan under söndagen att de misstänkte att det handlar om en gasolycka.

Få dödsfall

Sverige har under de senaste åren drabbats av få dödsfall i gasololyckor. Under perioden 2013 till 2018 har bara en person avlidit i en gasolrelaterad olycka.

– Vi har varit hyfsat förskonade från dödsfall de senaste åren. Men det kan bli dramatiskt annorlunda i år, säger Ben Bock.

Om gas är orsaken till dödsfallen på båten kan 2019 bli ett mörkt år. Tidigare i sommar har redan två personer avlidit då en husvagn brann på en camping i Askersund, en brand som misstänks ha samband med gasol. Det är fler än något annat år som omfattas av statistiken som sträcker sig tillbaka till 2008.

Om dödsfall är ovanliga är det vanligare med olyckor. Omkring ett 50-tal olyckor förknippade med flaskgasol rapporteras varje år, flera med personskador.

– Tittar man på statistik med olyckor med personskador rör det sig om drygt tio fall om året. Och ofta handlar det om att personer har bränt sig på gasolgrillen, säger Ben Bock.

Gasol inte giftigt

Gasol är inte en giftig gas. Men den kan bli farlig om den inte används rätt. I sitt normaltillstånd är gasolen luktfri. För att man ska upptäcka om den läcker ut har ett luktämne som ger den karaktäristiska gasollukten tillsatts. Gasol är tyngre än luft vilket innebär att den sjunker mot golvet vid ett läckage. I dåligt ventilerade utrymmen kan gasen efter ett tag tränga bort luften och orsaka risk för kvävning.

En annan fara är om gasolbrännaren inte är helt ren. Då finns det risk att förbränningen inte blir korrekt vilket kan leda till kolmonoxidförgiftning. Kolmonoxid kan också bildas vid förbränning av gasol om ventilationen inte är tillräckligt god.