Reslow ljög om resorna – stöttas av SD:s partiledning

Åkessons stabschef: Reslow varit ytterst transparent

Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2020-02-04

SD-ledamoten Patrick Reslow har ljugit tio gånger om sina tjänsteresor - där han vid minst 14 tillfällen har låtit skattebetalarna stå för boenden som bokats åt hans familj.

Men Jimmie Åkesson och SD:s ledning ställer sig bakom Reslow.

“Till oss har Reslow varit ytterst transparent och de interna diskussionerna har varit givande. Vi delar därmed inte den beskrivning ni för fram”, skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson i en kommentar.

SD-ledamoten Patrick Reslow avslöjades i Aftonbladets granskning “Maktens kvitton” efter att vid 14 tillfällen ha bokat boenden åt sin familj och skickat hela notan till skattebetalarna.

När Reslow konfronterades ljög han sammanlagt tio gånger.

”Verkligen illa”

Detta har väckt stark kritik:

“Detta är verkligen illa. Det är inte förvånande att det just är en SD-are som har fuskat och ljugit för att sko sig. Men det drabbar förtroendet för hela riksdagen och politiken”, skrev Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, på Twitter i helgen.

”Ren skandal”

Tidigare har även en av Reslows partikollegor varit kritisk:

– Jag tycker att det är en ren skandal. Att man ljuger för media. Och kommer undan med det, sa en av SD:s riksdagsledamöter.

Men SD:s ledning ställer sig bakom Reslow. I en kommentar skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson:

Till oss har Reslow varit ytterst transparent och de interna diskussionerna har varit givande. Vi delar därmed inte den beskrivning ni för fram

Upprepade lögner

Aftonbladets beskrivning handlar bland annat om hur Reslow ljugit åtta gånger om sin tjänsteresa till Almedalen 2018 - där skattebetalarna fick stå för tre olika boenden bokade åt hela hans familj.

Reslow reste till och från Visby med samma färja som sin familj, vilket avslöjades av passagerarlistor i polisutredningen.

Vid en intervju två månader efter resan ljög Reslow och påstod att hans familj hade flugit till Gotland. Han ljög också om att hans familj skulle kommit till Gotland först sex dagar efter att de anlände med samma färja.

”Ytterst transparent”

Trots detta uppger Sverigedemokraternas ledning att Reslow har “varit ytterst transparent” för partiet och att partiet inte delar “den beskrivning” som Aftonbladet “för fram”.

Reslow har även ljugit upprepade gånger om en tjänsteresa till Singapore, där hans familj var med, och skattebetalarna fick stå för en lyxsvit för 32 000 kronor.

Med partiledningens fulla stöd behöver Reslow efter all kritik utifrån inte känna sig pressad att lämna sin riksdagsplats.

Kan få sju miljoner

Därigenom kan han också säkra många miljoner till från skattebetalarna i inkomstgaranti om han slutar.

Hade han lämnat sin plats nu skulle SD-ledamoten ha fått en en inkomstgaranti på närmare 2,5 miljoner kronor.

Men genom att sitta kvar till i slutet av maj, då han fyller 50 år, får han möjligheten att ta del av en generösare inkomstgaranti som ger honom närmare sju miljoner kronor fram till att han fyller 65 år.

Vill inte intervjuas

Förundersökningen mot SD-toppen lades ner i slutet av november, eftersom åklagaren inte kunde hitta några vittnen som hade sett att Reslow hade bott tillsammans med sin familj i boendena som betalades av riksdagen.

Aftonbladet har i snart två månader sökt Reslow för en intervju, men han har inte ställt upp.

Han har inte heller velat svara på skriftliga frågor utan bara kort uppgivit i ett mejl att hans ambition “är att alltid tala sanning”.

Reslow, som gick över från Moderaterna 2017, reste för över en miljon kronor under den förra mandatperioden.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

ANNONS