Polisen angelägen om att hitta stulet militärfordon

Publicerad 2020-02-06

En av de stulna militärfordonen hittades norr om Västerås på förmiddagen.

Rikslarm är utfärdat efter att två militärfordon stals från Försvarsmakten i Enköping på onsdagen.

Strax innan lunch återfanns ett av militären terrängfordon, men det andra saknas fortfarande och eftersöks i bland annat Uppsala.

Det var vid 15-tiden på onsdagen som Försvarsmakten i Enköping upptäckte att man saknade två av sina terrängfordon, den fyrhjulsdrivna Terrängbil 16 med smeknamnet ”Galten”.

Strax innan lunch på torsdagen meddelade polisen att ett av de stulna fordonen hade återfunnits i ett bostadsområde i Tillberga nordost om Västerås.

– Det var en privatperson som hade uppmärksammat stölden och kontaktat polisen. När man kom till platsen så visade sig uppgifterna stämma, säger Jonas Eronen vid polisen i Uppsala.

Efter att tekniker gått igenom terrängfordonet kunde den återlämnas till Försvarsmakten, men den andra bilen saknas fortfarande.

Jonas Eronen, presstalesperson polisregion Mitt.

”Vill inte att fordonet hamnar i orätta händer”

Inga vapen eller sprängmedel ska ha försvunnit i samband med stölden, men med tanke på de stulna fordonens kapacitet är man angelägna om att hitta dem.

– Dels är detta väldigt dyra fordon, dessutom är fordonet lätt bepansrat och ska enligt uppgift kunna ta sig fram i vilken terräng som helst. Vi vill inte att fordonet hamnar i orätta händer.

Hur allvarlig är den här händelsen?
– Det är allvarligt så klart. Några har tagit sig in på militärt skyddat område och stulit dessa två fordon. Vi har ju ingen aning om vem eller vilka som ligger bakom, säger Jonas Eronen.

Hur ska man agera om man hittar det stulna fordonet?
– Om bilen är tom ska man ringa till polisen på 11414. Om det är ett pågående brott, det vill säga att det finns personer i eller omkring fordonet, ska man i stället ringa 112.

Följ ämnen i artikeln