Fisket – tidig knäckfråga efter brexit

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-01-27

Det mesta blir som förut när Storbritannien lämnar EU – men bara fram till årsskiftet.

Innan dess måste otaliga knäckfrågor lösas mellan Bryssel och London för att undvika ett krisläge i höst.

Klockan tickar obönhörligt ner mot fredagens brittiska utträde ur EU. Klockan 23 på kvällen, brittisk tid, ska flaggor halas och champagnen korkas upp när Storbritannien slutar vara EU-medlem efter 47 år och en månad.

Särskilt mycket kommer utträdet ändå inte att märkas, åtminstone inte än. De övergångsregler som förhandlats fram gör att hela 2020 kommer att fungera nästan helt som normalt när det gäller allt från allmänhetens in- och utresor till polissamarbete, handel, transporter och fiske och allt annat.

Men sedan blir det annorlunda. När övergångstiden tar slut den 31 december är det tänkt att Storbritannien och EU ska ha förhandlat fram nya avtal och regler.

Strid om fisket

Fisket kommer att bli en av knäckfrågorna. Hur mycket tillgång ska EU-fiskare ha till brittiska vatten – och vice versa?

Brittiska fiskare hoppas på en tuff linje från sin regering i förhandlingarna.

– Vår egen flotta måste komma i första hand, säger David Shiel, kapten på räktrålaren The Good Fellowship, till nyhetsbyrån AFP.

Frågan är dock inte enkel, särskilt eftersom nästan all den fisk som brittiska båtar tar upp i brittiska vatten går på export, mestadels till EU. Samtidigt är merparten av den fisk som britterna själva konsumerar importerad.

För stora fiskeländer som Frankrike, Danmark, Spanien och Portugal är det politiskt viktigt att hitta fiskelösningar.

För Sverige – med ytterst få båtar i brittiska vatten – handlar det mer om att slå fast grundläggande principer om fisket.

– Att vi har förhandlade kvoter, att de är rimliga och syftar till hållbara bestånd i alla vatten och att alla länder respekterar det, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på väg in till ett EU-möte i Bryssel.

"Ingen ryggrad"

Tiden är samtidigt knapp. Fisket är bara en liten del av de förhandlingar som kommer att omfatta handel och tullar i allmänhet, Storbritanniens tillträde till EU:s inre marknad och allehanda samarbeten och informationsutbyten.

Om ingen uppgörelse kan nås finns fortsatt risk för den avtalslösa brexit som det varnats om i flera år.

– Jag utgår från att det kommer att bli tufft, säger landsbygdsminister Nilsson i Bryssel.

De brittiska fiskarna är samtidigt snarare luttrade än optimistiska, när det gäller förtroendet för de egna politikerna.

– De lovar och lovar och i sista stund säljer de ut dig ändå, för de har ingen ryggrad, fnyser räktrålare Shiel utanför North Shields i norra England.