Greta Thunberg tar inte emot miljöpris

Erika Josefsson/TT

Ann Edliden/TT

Uppdaterad 2019-10-30 | Publicerad 2019-10-29

Klimataktivisten Greta Thunberg får Nordiska rådets miljöpris 2019, men tar inte emot priset. Det meddelade hon via ombud på prisceremonin i Stockholms konserthus.

Greta Thunberg har inte själv kunnat närvara eftersom hon befinner sig i USA. Två aktivister, Sofia Axelsson och Isabella Axelsson som följt Thunbergs rörelse och själva skolstrejkat närvarade för att ta emot priset i hennes ställe. Men under tisdagskvällen framkom det att Greta Thunberg meddelar att hon tackar nej till priset.

"Klimatrörelsen behöver inga fler priser, vi behöver makthavare som lyssnar till forskningen", låter hon hälsa.

Ett mummel gick genom publiken som sedan bröt ut i applåder.

Hon skulle ha fått priset för att "ha väckt liv i klimat- och miljödebatten vid ett kritiskt ögonblick i världshistorien och inspirerat miljontals människor världen över att kräva kraftfulla åtgärder från våra politiker."

Norsk räknebok

Musikern Gyða Valtýsdóttir från Island får Nordiska rådets musikpris. Hon beskrivs som "en artist vars högst personliga charm framhäver ett förnämt hantverk".

Valtýsdóttir får priset av Nordiska rådet med motiveringen att hennes "musik och ramföranden är unika och fängslande, med en speciell känsla för frasering och tid. Hon är en mycket personlig artist med en fascinerade, jordnära närvaro vid liveuppträdanden – en närvaro som är skör och finstämd, men ändå stark och temperamentsfull."

I tacktalet tackade Valtýsdóttir sin mamma och tvillingsyster. Barn- och ungdomslitteraturpriset 2019 gick till norska Kristin Roskifte för bilderboken "Alla räknas".

"Ett verk som är annorlunda och enastående i sin genre", framhåller juryn. Boken, som gavs ut i svensk översättning tidigare i höst, är en myllrande bild- och räknebok där läsaren inbjuds att räkna människor och följa deras historier. Statsminister Stefan Löfven var på plats för att dela ut priset och höll ett tal där han liknade barn- och ungdomsböcker vid magiska världar.

– Jag är helt chockad. Hjärtligt tack till juryn för att de visar att det går att vinna med en räknebok. Det ger mig en otrolig lust att fortsätta utforska räkneboken som berättande medium, sade Kristin Roskifte i sitt tacktal.

"Spränger gränser"

Kvällens programledare Jessica Gedin funderade över om det fanns något specifikt nordiskt, men kom inför åsynen av de nominerade fram till "gudskelov nej".

– Är vi präglade på vemod och väderlek? När man ser på allt ni som är nominerade har gjort så ser man att det inte alls är så, ni spränger alla gränser och det vi har gemensamt har vi också gemensamt med alla andra, sade hon.

Prisgalan direktsänds i år på SVT Play och hålls i Konserthuset i Stockholm. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 med syfte att öka intresset för den nordiska litteraturen och öka den nordiska kulturgemenskapen. Förutom litteraturpriset, som med 350 000 danska kronor är ett av Nordens tyngsta, delas lika stora priser ut i kategorierna barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö.

Följ ämnen i artikeln