Ovanlig hint från USA:s HD – beslut om Trump väntas

Publicerad 2024-03-04

Får Donald Trumps namn stå på valsedeln?

Frågan väntas bli avgjord i USA:s högsta domstol på måndagen.

HD gav en ovanlig hint redan på söndagskvällen.

Några dagar före jul beslutade delstaten Colorados högsta domstol att Donald Trump inte får delta i primärvalet. Som skäl angavs hans delaktighet i stormningen av kongressen den 6 januari 2021.

Domstolen hänvisade till en 156 år gammal formulering i USA:s grundlag. Fjortonde tillägget klubbades efter amerikanska inbördeskriget och handlar om att den som tagit ed på att försvara konstitutionen inte kan inneha politiska positioner om personen sedan ”är engagerad i uppror” mot den.

Ordalydelsen är dock vag och nämner inte specifikt presidentämbetet, skrev CNN redan samma kväll.

Trump under ett kampanjmöte i Virginia i lördags.

Då väntas beslutet

Trumps advokater överklagade beslutet till USA:s högsta domstol. Det har gjort att liknande avgöranden på lägre nivå, i Maine och Illinois, satts på paus.

Klockan 16 på måndagseftermiddagen, svensk tid, väntas HD meddela sin dom.

Det är i alla fall den unisona tolkningen i amerikanska medier av ett kort meddelande som las ut i kalendariet på HD:s hemsida under söndagskvällen.

”Domstolen kan tillkännage beslut på hemsidan med start klockan 10. Domarna kommer inte att vara på plats”, står det.

Ovanlig hint

Enligt New York Times är det ovanligt i sig med en sådan hint om ett kommande beslut. Att en dom dessutom meddelas utan att ledamöterna är inkallade fysiskt går också mot domstolens praxis, skriver AP.

Kalendariet för USA:s HD på måndagen. Den ovanliga hinten står i tredje stycket.

HD:s brådska förklaras sannolikt av det pågående primärvalet. Den så kallade supertisdagen bara är en dag bort. Då går 15 delstater och ett territorium – däribland Colorado – till valurnorna.

Under natten mot måndagen vann visserligen Nikki Haley i Washington DC, men Trump har hittills tagit hem Republikanernas nominering i alla tidigare delstater.

Utslaget i högsta domstolen väntas enligt NY Times bli prejudicerande för alla pågående och eventuellt kommande rättstvister kring Trumps legitimitet att delta i presidentvalet.

När HD-domarna höll förhör med parterna i februari framgick tydligt av frågorna att de – oavsett partifärg i tillsättningen – verkar stå på Trumps sida, skriver CNN.

Parallellt mål i immunitet

I en parallell process ska USA:s högsta domstol också ta ställning till om Donald Trump är immun mot åtal efter stormningen av kongressen. Det fallet har inte hanterats med samma hastighet som Colorado-ärendet, uppger New York Times. Huvudförhandlingen är schemalagd till slutet av april och ett utslag kan komma tidigast i juni.

Det gör att eventuell rättegång om Trumps roll i stormningen är osannolik före presidentvalet i november, skrev Aftonbladets Wolfgang Hansson i en analys förra veckan.

USA:s högsta domstol ligger i Washington.