Thornberg om Mats Löfvings mående: Var inte informerad

Uppdaterad 2023-07-03 | Publicerad 2023-06-29

Anders Thornberg hade informerats om att Mats Löfving var deprimerad och suicidal veckorna före dödsfallet enligt en ny skrivelse till Arbetsmiljöverket.

Men Rikspolischefen dementerar uppgifterna och uppger att polisen nu anmält sig själva.

– Vi har gjort en polisanmälan om att det kan föreligga misstanke om brott om det har funnits en sådan kunskap inom polisen, säger Anders Thornberg till Aftonbladet.

Det var i onsdags som nya uppgifter framkom från tiden innan Mats Löfvings död.

I en skrivelse till Arbetsmiljöverket från facket Polisförbundet och deras skyddsorganisation påstås det att rikspolischefen hade informerats av chefer och medarbetare om att Löfving mådde mycket dåligt, var deprimerad och suicidal.

Detta en dryg vecka innan hans död.

Dessutom ska Polisförbundet ha framfört liknande uppgifter direkt till Anders Thornberg även i ett tidigare skede, tre veckor innan Löfvings död, enligt skrivelsen.

Under gårdagen dementerade Polismyndigheten uppgifterna.

Anders Thornberg

I en intervju med Aftonbladet säger nu Thornberg själv att det inte stämmer att han skulle ha känt till att Mats Löfving var självmordsbenägen.

Var du informerad om Mats Löfvings självmordsbenägenhet innan presskonferensen i februari?

– Nej. Det som har hänt är att ett skyddsombud i Stockholm har skickat in en skrivelse till Arbetsmiljöverket där det påstås att flera personer inom polismyndigheten kände till att Mats Löfving var självmordsbenägen och att jag skulle ha varit informerad av bland annat av Polisförbundet och det stämmer inte.

Polisen har anmält sig själva

På frågan om han överhuvudtaget kände till att hans kollega var självmordsbenägen blir svaret nej.

– Nej, det har naturligtvis visat sig efteråt. Jag har jobbat väldigt hårt tillsammans med myndigheten i det här svåra läget och vet själv vad jag har gjort. Jag har haft många samtal. Vare sig från Mats Löfving själv eller från någon annan har det uttalats att han var självmordsbenägen. Vi har vidtagit en rad olika åtgärder.

– Detta är en väldigt jobbig situation för mig och polismyndigheten. Det var min närmsta medarbetare.

Thornberg säger att man nu har polisanmält händelsen.

– Vi har gjort en polisanmälan om att det kan föreligga misstanke om brott om det har funnits en sådan kunskap inom polisen, och den kunskapen har jag inte haft.

Vilken typ av brott skulle det kunna vara?

– Arbetsmiljöbrott, tjänstefel. Jag vill inte rubricera det. Vi har lämnat det till särskilda utredaren och åklagare för prövning.

Följ ämnen i artikeln