5 punkter om jordskredet i Stenungsund

Publicerad 2023-09-23

Flera bilar körde ner i rasområdet, men ingen skadades allvarligt. Tre personer fördes till sjukhus.

Under natten till lördagen inträffade ett jordskred som fick E6 vid Stenungsundsmotet att rasa.

Flera fordon körde ner i rasmassorna och tre personer fördes till sjukhus.

1. Vad har hänt?

Klockan 01.47 den 23 september skedde ett jordskred som fick E6 vid Stenungsundsmotet att rasa. Totalt har ett område på 700 gånger 200 meter berörts. Flera bilar, en buss och en hamburgerrestaurang drogs ner i hålet. Personer fick räddas av helikopter med ytbärgare. Tre personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

2. Vad orsakade raset?

Enligt Trafikverket har de senaste månadernas kraftiga regn i området bidragit till skredet. Förekomsten av kivcklera i marken gör Västa Götaland till landets skredkänsligaste område. MSB har pekat ut platsen som ett riskområde för lerskred. Enligt naturgeografen Lars-Ove Westerberg är det troligt att skredet triggats av någon typ av vibration i marken.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse efter raset.

3. Polisen utreder brott

I närheten av raset finns en byggarbetsplats där sprängningar genomförts. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse för att se om deras arbete kan kopplas till skredet. Personal kommer att förhöras.

Vägen kommer att vara avstängd i månader.

4. Räddningsarbetet

Ett stort räddningsarbete har pågått under lördagen. Vid en pressträff klockan 17 meddelade räddningstjänsten att inga personer saknas, och den akuta räddningsfasen är över. Räddningstjänsten fortsätter nu med att titta på naturområdet för att se om det är fara för framtida skred. Det är avspärrat kring den drabbade platsen och allmänheten uppmanas att inte närma sig området.

En hamburgerrestaurang drogs med i skredet.

5. Kommer ta tid att laga

Kollapsen kommer att påverka trafiken på E6 under lång tid framöver. Vägen är avstängd i båda riktningar mellan Stenungsund och Ljungskile. Omledning av trafiken sker på mindre vägar och den tunga trafiken ska gå längs E45. Enligt Trafikverket kommer vägen ta månader att laga.