Rättspolitiker reagerar på Säpo-avslöjande: ”Väldigt oroande”

Uppdaterad 2022-12-22 | Publicerad 2022-12-21

Flera riksdagspolitiker reagerar nu på Aftonbladets artikel om turerna kring en Säpo-anställd som har koppling till en topp-politiker.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna planerar att lyfta frågan i Säkerhetspolisens insynsråd.

”Jag hoppas verkligen att det inte finns några politiska motiv till att man har avvaktat med anmälan till efter valet”, uppger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) i en kommentar.

Den Säpo-anställda som har koppling till en toppolitiker riskerar åtal för att ha gjort misstänkt olovliga slagningar i myndighetens datasystem den 3 april 2018.

Anmälan om händelsen gjorde arbetsgivaren Säkerhetspolisen till interutredningsavdelningen Särskilda utredningar först 4,5 år senare – tre veckor efter valet.

 Richard Jomshof (SD).

”Är märkligt”

Flera politiker i riksdagens justitieutskott reagerar nu på uppgifterna.

”Jag tycker att det är märkligt att man har väntat så länge med att upprätta en anmälan. Jag hoppas verkligen att det inte finns några politiska motiv till att man har avvaktat med anmälan till efter valet”, uppger Richard Jomshof i en kommentar.

Även Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Gudrun Nordborg ställer sig frågande till det långa tidsspannet mellan misstänkt brottslighet och att anmälan gjordes.

– Det är generellt otäckt om man inte agerar på oegentligheter från arbetsgivare eller vem som nu upptäcker det. Det är viktigt att vi håller på grundläggande rättsliga principer. Varför skulle man dröja med att anmäla en viss persons intrång? För mig blir det väldigt oroande, säger Gudrun Nordborg.

Lotta Johnsson Fornarve (V)

”Bör utredas”

Hennes partikollega Lotta Johnsson Fornarve kommer att tillträda som V:s ledamot i Säpos politiskt tillsatta insynsråd efter årsskiftet, där hon planerar att lyfta frågan.

”Jag har ännu inte påbörjat mitt arbete i Säpos insynsråd, utan kommer att tillträda inom kort. Om de frågor som framkommit i media stämmer så är det en fråga som jag anser bör utredas ordentligt och som jag kommer att följa. ”, uppger hon i en mejlkommentar.

Även Sverigedemokraternas representant i Säpos insynsråd kommer att agera:

”Jag har tänkt att lyfta frågan”, uppger riksdagsledamoten och ex-polisen Katja Nyberg som i övrigt hänvisar till Jomshofs kommentar.