”Armé av lobbyister” till Washington inför beslut om Tiktok-förbud

Publicerad 2023-03-23

USA överväger att förbjuda Tiktok.

Under torsdagen väntas appens vd vittna inför handelsutskottet.

Samtidigt skickar Tiktok ”en armé av lobbyister” till Washington i hopp om att få regeringen att svänga i frågan.

Allt fler länder förbjuder nu statsanställda från att använda den kinesiska appen Tiktok.

Senast i ledet är Vita Huset som nu kan komma införa en ny lag som förbjuder Tiktok i USA.

Två lagförslag ligger på bordet och det amerikanska justistedepartementet ska dessutom utreda det kinesiska företaget ByteDance, som äger Tiktok, för spioneri mot den amerikanska befolkningen och journalister som har rapporterat om tech-industrin.

I ett försök att få den amerikanska regeringen att vända i frågan väntas appens vd, Shou Zi Chew, vittna på torsdag inför det amerikanska handelsutskottet, rapporterar Politico.

Tiktoks vd väntas vittna under torsdagen.

En armé av lobbyister

Samtidigt har Tiktok skickat inbjudningar till ”några kreaktörer” att medverka sida vid sida med företagets ledning i Washington inför USA:s beslut om förbud av appen, enligt tech-tidningen The Information.

Enligt en källa till Politico, med insyn i verksamheten, har Tiktok anlitat en ”armé av PR- och lobbyingproffs” som ska åka till Washington i syfte att försöka få regeringen att tänka om.

Det ska handla om ”dussintals” lobbyister som också väntas hålla en presskonferens på Capitol Hill redan under onsdagen, enligt källan.

I tre dagar ska lobbyisterna vara på plats i Washington. Vad för slags aktioner som planeras verkar dock oklart.

– Tjänstemän i Washington som debatterar Tiktok borde lyssna direkt på människor vars liv skulle påverkas direkt av deras beslut, säger Jamal Brown, Tiktoks talesperson.

Enligt en annan källa till Politico är lobbyistfirman det tidigare Biden-anlitade konsultförtaget SKDK, som specialiserar på uppdrag för just demokraternas politiker, men både SDSK och Tiktok har avböjt att kommentera uppgifterna.

ByteDance har tidigare använt sig av PR- och lobbyingproffs för att avvärja hot mot sin Tiktok-verksamhet, något som började redan under Trump-administrationen som 2020 la fram ett förslag om att förbjuda Tiktok. Förslaget röstades ner av en federal domare i december samma år.

USA:s president Joe Biden.

Följ ämnen i artikeln