Finansministern om nya Nordea-uppgifterna: Penningtvätt finansierar terrorism

Uppdaterad 2017-03-21 | Publicerad 2017-03-20

Storbanken Nordea kopplas i danska medier till en penningtvättshärva som omfattar mångmiljardbelopp.

Finansminister Magdalena Andersson reagerar starkt på uppgifterna:

– Penningtvätt är väldigt problematiskt i samhället och det är ju något som finansierar terrorism.

Danska tidningen Berlingske rapporterar på måndagskvällen att flera storbanker kopplas till en härva av penningtvätt. Närmare nio miljarder kronor ska ha flyttats via banker i Danmark till skatteparadis som Seychellerna, skriver DI.

Nordea och Danske bank är två av de inblandade.

– Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringa i bankerna, säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, uppger DI.

Härvan ska omfatta cirka 1 700 transaktioner mellan åren 2012 och 2014. Varifrån pengarna kommer är oklart, men enligt DI kan det röra sig om pengar som härstammar från kriminell verksamhet i Ryssland.

Finansminister Magdalena Andersson reagerar starkt på uppgifterna om penningtvätt.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det naturligtvis upprörande, säger finansministern till Aftonbladet.

– Nu är det viktigt att alla berörda myndigheter kan arbeta med den här informationen och att alla kort läggs på borden så att alla eventuella frågetecken kan redas ut.

Hon säger att penningtvätt är ett stort samhällsproblem och att det också är ett sätt att finansiera terrorism. Magdalena Andersson poängterar att uppgifterna som nu rapporteras gäller händelser som ligger en bit bakåt i tiden.

– Nordea har under den tiden blivit bötfällda av svenska Finansinspektionen för att man inte haft tillräcklig koll på just penningtvätt. Sedan dess har banken påpekat att de skärpt sina rutiner och det är oerhört bra naturligtvis, säger Magdalena Andersson.

Finansministern uppger också att reglerna har skärpts och ska skärpas ytterligare i försöken att komma till rätta med problemen.

– Vi har från regeringens sida skärpt reglerna för penningtvätt, vi håller också just nu på att implementera nya regler som gör att penningtvätt reglerna ska omfatta fler och ska bli tydligare, säger Magdalena Andersson.

Nordeas presschef i Sverige, Petter Brunnberg, har lämnat en skriftlig kommentar till DI:

”Vi tolererar inte att Nordea utnyttjas som en bas för penningtvätt. De aktuella transaktionerna hänför sig till åren 2012-2014. Vi inledde efter det ett omfattande program för att bli bättre på att följa reglerna för motverkan av penningtvätt och komma till rätta med historiska svagheter i det arbetet”.