Varannan svensk tror det blir nyval

Valet 2018 extremjämnt – fler tror på extraval

Publicerad 2018-09-24

Valrörelsen var stormig.

Efterspelet är turbulent.

Nu tror varannan svensk att vi går mot ett extraval, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Efter rysarvalet för två veckor sedan har dödläget inom svensk politik inneburit att det alltjämt är osäkert hur landet kommer att styras.

Men i dag är en sak säker:

Striden om talmansämbetet avgörs.

Efter att riksdagen under måndagen valt talman och vice talmän blir det talmannens uppgift att bestämma datum för den obligatoriska statsministeromröstningen.

Under normala omständigheter röstas talmannens förslag till statsminister igenom och denne får senare igenom en budget.

Men det jämna valresultatet har skapat ett osäkert parlamentariskt läge – och varannan svensk tror nu att vi går mot ett extraval.

”Vissa faktorer talar starkt emot”

Enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio svarar 49 procent att de tror att det är mycket eller ganska sannolikt att Sverige kommer behöva genomföra ett extraval under mandatperioden.

Men experterna är inte övertygade.

– Sannolikheten har ökat med det parlamentariska läget men det finns vissa faktorer som talar starkt emot, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

EU-valet kan påverka

Han syftar bland annat på att ett extraval skulle vara mödosamt för partierna och att erfarenheter från andra länder visar att maktförhållandena sällan ändras efter ett nyval.

– Dessutom tillkommer valet till EU-parlamentet nästa år och det tror jag gör att det inte blir något extraval. Det kommer helt klart att ha en avhållande effekt på entusiasmen för någon form av extraval, säger Larsson.

Maria Oskarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte heller att det är särskilt sannolikt.

– Det är ett exceptionellt läge och man kan inte se det som uteslutet. Men till slut brukar man hitta en kompromiss av något slag. Till syvende och sist är det ett land som måste regeras, säger Oskarsson.

Trots att valresultatet bildat en osäker parlamentarisk bild uppger nio av tio att de är nöjda med hur de röstade. Sex av tio uppger att de är nöjda med hur demokratin fungerar i Sverige.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS