Hizbollahs ledare vapenskramlar mot Israel

TT-Reuters

Publicerad 2018-09-20

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah talar via videolänk, medan anhängare till honom lyfter händerna i luften under ett möte i Beirut på onsdagen.

Hizbollah har lyckats få tag på precisionsrobotar – trots flera israeliska attacker med syfte att skära av leveransvägarna genom Syrien till den libanesiska shiarörelsen. Det hävdar Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

– Om Israel inleder ett krig mot Libanon kommer Israel att ställas inför ett öde och en verklighet som det aldrig skulle ha kunnat förutse, säger Nasrallah i ett tal.

Hizbollah, som stödjs av Iran, har varit en viktig allierad till den syriska regimen under det sju år långa inbördeskriget i landet. Israel betraktar rörelsen som det största hotet vid dess gränser och har uppgett att man genomfört flera attacker i Syrien för att förhindra rörelsen att få vapenleveranser från Iran.

Irans revolutionsgarde hjälpte till vid bildandet av Hizbollah i början av 1980-talet i syfte att motstå Israels ockupation av södra Libanon, som varade fram till 2000. Hizbollah och Israel utkämpade ett kort krig i Libanon 2006.

Följ ämnen
Israel