Så vill EU-länder runda sanktioner mot Iran

avTT

Publicerad:
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
En USA-kritisk väggmålning i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.

De har lovat att skapa sätt att kringgå USA:s sanktioner för att rädda kärnenergiavtalet med Iran. Nu meddelas att tre europeiska länder kommer att lansera ett verktyg som öppnar för handel med Teheran.

Beskedet att USA lämnar kärnenergiavtalet JCPOA togs emot med tandagnisslan i Europa förra året. Washington DC försökte pressa sina allierade att anta en liknande linje – men européerna tog Teherans parti och lovade att komma runt de amerikanska sanktionerna.

Nu meddelas att Frankrike, Tyskland och Storbritannien – som var med och undertecknade avtalet 2015 – ska lansera ett betalningsverktyg, kallat Instex, som ska möjliggöra handel mellan Iran och EU-företag.

USA:s sanktioner har i stor utsträckning lyckats få europeiska företag att överge planerna på att investera i Iran. Instex var till en början tänkt att rikta in sig på iransk försäljning av olja och gas till Europa – men ambitionerna tycks ha tonats ned.

En icke-namngiven europeisk diplomat säger till Reuters att det mest realistiska är att verktyget används vid småskalig handel som godkänts av USA, till exempel med mat eller humanitära varor.

– Det kommer inte att innebära några dramatiska förändringar, men det skickar ett viktigt politiskt budskap till Iran om att vi är fast beslutna att rädda JCPOA, säger diplomaten.

Publicerad: