”Har tränat kampsport och vet hur man slår”

Uppdaterad 2014-05-20 | Publicerad 2014-05-19

HELSINGBORG. Mannen såg sin bror slås ner strax innan matchen mellan Helsingborg och Djurgården skulle börja.

– Själv hinner han aldrig se slaget, berättade han i rätten idag. Det kom snabbt och oväntat.

– Jag kan se bilden framför mig: hur han ligger raklång i luften. Jag tror han var medvetslös redan då.

En stund senare fick han veta att hans 43-årige bror var död.

De båda bröderna hade tillsammans med en kompis åkt till Helsingborg för att vara med vid den allsvenska premiären där deras favoritlag Djurgården skulle möta Helsingborg den 30 mars.

Men resan slutade i tragedi. 43-åringen slogs ner vid Kärnan och avled en stund senare. I går ställdes en 28-årig Helsingborgssupporter inför rätta misstänkt för misshandel och vållande till annans död.

Han har medgett att han slog mannen med ett slag men hävdar att det var nödvärn eftersom han kände sig hotad. Via sin advokat Stefan Rosell hävdar han också att slaget inte var orsaken till att 43-åringen dog.

”Slogs ner – för att han var Djurgårdare”

Enligt åklagare Eleonora Johansson var slaget helt oprovocerat och orsak till dödsfallet.

– Han slogs ner för att han var Djurgårdare. Inget annat. Och slaget resulterade i att mannen slog huvudet i stenbeläggningen och avled. Man måste se sambandet.

28-åringen satt hela första dagen med böjt huvud och tittade ner i bordet. Flera av hans anhöriga och vänner fanns på plats men inte förrän förhandlingarna var slut för dagen gav han dem en snabb blick och en diskret vinkning.

I salen fanns också offrets bror och syster. Brodern blev vittne till det som hände vid Kärnan. De hade druckit en hel del drinkar och var tillsammans på väg till Olympia och matchen.

– Brorsan gick några meter framför mig. Plötsligt hör jag något som låter argt. Det är inte min bror, det är någon som pratar skånska.

– I samma ögonblick vänder min bror sig och tittar bakåt över axeln. Han ser varken arg eller rädd ut. När han vänder huvudet framåt igen kommer slaget. Jag ser det. Det kommer från höger och träffar honom i ansiktet.

– Killen slår en kraftig swing, som om han svänger och tar sats med hela kroppen och nästan hoppar in slaget.

”Killen som slog går bara därifrån”

Han är övertygad om att hans bror aldrig hann uppfatta faran.

– Han hinner aldrig se slaget. Plötsligt ligger han bara raklång i luften, jag tror han är medvetslös redan efter träffen – han varken fladdrar med armarna eller benen.

– Han faller på rygg och slår bakhuvudet i gatan. Killen som slog går bara därifrån med sina kompisar.

Mannen berättar att han och hans bror varit på mängder av matcher tillsammans ända sedan 1999.

– Djurgården var hans största fritidsintresse. Men han har aldrig deltagit i några bråk. Under hela mitt liv har jag aldrig sett brorsan slåss.

Åklagare Eleonora Johansson betonade att 28-åringen tränar kampsport och vet hur man slår ett kraftigt slag för att fälla en annan människa.

– Du svartmålar min klient, tyckte då 28-åringens försvarare Stefan Rosell. Att nämna att han tränar kampsport är både ovidkommande och ovärdigt.

– Inte alls, svarade åklagaren. Det är både relevant och viktigt.

Rättsläkare kallad som vittne

Även målsägarbiträdet Thomas Bodström framhöll att den som tränar kampsport bör vara väl medveten av konsekvenserna om han slår ett så här kraftigt slag.

Rättegången fortsätter under tisdagen med bland annat förhör med 28-åringen.

På onsdag ska rättsläkare Sixten Persson höras och försöka förklara vilken betydelse slaget hade för dödsfallet. Såväl åklagaren som försvararen har kallat honom som vittne. Åklagaren för att han ska styrka hennes uppfattning om att slaget orsakade 43-åringens död. Advokaten för att försöka bevisa att slaget och dödsfallet inte har något samband.