Därför väntade Svenska Akademien med nyheten

Uppdaterad 2016-10-31 | Publicerad 2016-10-28

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius pratade med litteraturpristagaren Bob Dylan i telefon i veckan.

De talade om priset i omkring en kvart.

– I tisdags fick jag ett samtal via hans manager Jeff Rosen, säger Sara Danius till Aftonbladet.

Sedan beskedet att Bob Dylan tilldelats Nobelpriset i litteratur har det varit tyst från pristagaren – fram tills i tisdags.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius fick då kontakt med Bob Dylan, via hans manager Jeff Rosen.

– Jag kom hem från arbetet och lade ifrån mig telefonen, men sedan såg jag att det var ett missat samtal från New York, säger hon.

”Strålande att få höra hans röst”

De fick sedan kontakt och Sara Danius berättar för Aftonbladet att litteraturpristagaren var ”vänlig, eftertänksam, ödmjuk och humoristisk”.

– Det var strålande att få höra hans röst. Jag frågade om han ville ta emot priset och det sa han att han självklart ville.

Enligt Svenska Akademiens ständiga sekreterare berättade Bob Dylan att han blev ”mållös” när han nåddes av beskedet.

– Han sa att han inte visste vad han skulle säga, men kände sig hedrad över priset, säger Sara Danius.

Oklart om han kommer

Men trots att de alltså talades vid på tisdagen var det först tre dagar senare, på fredagskvällen, som nyheten blev känd. Då publicerade Nobelstiftelsen ett kort pressmeddelande.

– Det beror på att vi har varit tvungna att kommunicera detta med Bob Dylans stab och det var först nu som vi hade möjlighet att gå ut med det, säger Nobelstiftelsens kommunikationschef Annika Pontikis till Dagens Nyheter.

Det är ännu inte helt fastställt om Bob Dylan kommer att närvara vid prisutdelningen. Han befinner sig just nu på en omfattande turné.

– Jag frågade om han ville tänka på det och sa att det inte finns något måste med det. Men att vi är beredda att anpassa festligheterna efter hans önskemål, säger Sara Danius.