Tullare fulla på AW – festade bland hemliga dokument

Publicerad 2016-09-06

Tullkriminalen anordnade i slutet av augusti en after work i Tullverkets lokaler i Frihamnen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var flera väldigt berusade och festade bland hemliga handlingar som låg framme på skrivborden.

– Det är inget jag har uppgift på. Någon medarbetare spillde ut vin på det egna kontoret, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Tullverket.

Fredagen den 26 augusti anordnade Tullkriminalen, som utreder grov organiserad brottslighet, en after work i Tullverkets lokaler i Frihamnen i Stockholm.

En källa med god insyn beskriver hur festen började redan vid 15-tiden, efter att man haft en vinlotteri med deltagarna. När after worken väl var igång blev många av medarbetarna väldigt berusade. Det dracks både i gemensamma utrymmen och inne på utredares rum. Man spillde även ut vin över bord där sekretessbelagda handlingar låg framme, enligt Aftonbladets uppgifter.

Källan beskriver hur båda chefer och anställda deltog under after worken.

– Men man ingrep inte när flertalet av de anställda var alldeles för berusade. Sen att man har ett vinlotteri hos en enhet som utreder smuggling av alkohol samt punktskattebrott gällande alkohol är ju olämpligt, säger källan.

Bekräftar: Spillde vin

På Tullverket kan man bekräfta att Tullkriminalen anordnade en after work 26 augusti.

– Absolut, men ingen som deltog gjorde det på arbetstid. Man hade flexat ut för att kunna delta, säger Sofia Hellqvist på Tullverket.

Hon bekräftar också att medverkande har befunnit sig inne i arbetsrum och inte bara i gemensamhetsutrymmen.

– Det spilldes ut lite vin på en medarbetares egna kontor, på skrivbordet. Men enligt vad jag har fått veta låg det inte framme några handlingar, det var ingenting som förstördes eller så, säger Sofia Hellqvist.

Inga regler för AW

Samtidigt som after worken pågick satt anställda på andra enheter kvar och jobbade. Tullkriminalens festande hördes tydligt utanför den egna avdelningen, enligt Aftonbladets uppgifter.

– I det här fallet var det en AW på Tullkriminalen i Stockholm, den skedde i deras korridor och i deras fikahörna. Det satt säkert folk på andra avdelningar men inte i närheten av den här after worken. Det var väldigt lugnt och tyst har jag fått höra, inte någon fest där man har hög musik eller så, säger Sofia Hellqvist.

Hur ser säkerhetsrutinerna ut kring att ha en after work i era lokaler på det här sättet?

– Vi har interna styrdokument som reglerar sådant här, gällande just intern representation. Vi håller också på att arbeta in sammankomster som till exempel AW, men det finns inte där nu.

Hur reglereras er hantering av hemliga dokument?

– Vi har styrdokument som reglerar informationssäkerhet och verksamhetsskydd, hur sekretessbelagda dokument får hanteras och var de ska finnas när man inte jobbar med dem. Så länge medarbetare följer styrdokumenten följs så kan vi garantera god säkerhet för sekretessbelagda dokument.

Följ ämnen i artikeln