Många fallgropar på Trumps första resa

President Donald Trumps första utlandsresa som president är en möjlig nystart för en hårt pressad ledare.

Många presidenter före honom som varit hårt trängda på hemmaplan har försökt skifta sökarljuset till den internationella arenan.

Men resan är inte bara en möjlighet. Den innehåller också fallgropar.

Följ ämnen
Israel

Trumps niodagarsresa är planerad långt innan Trump sparkade FBI-chefen eller läckte hemligheter till ryssarna. Men den kommer som ett tacksamt avbrott i den torktumlare i Washington D.C. där Trump riskerar att förlora kontrollen.

Trumps resa är ovanligt på flera sätt.

De flesta presidenter väntar bara en månad eller två innan de gör sin första resa och den går då oftast till något av grannländerna Mexiko eller Kanada.

När Trump för första gången sätter sig på Airforce One för att flyga utanför USA:s gränser så är det en riktig mastodontresa som spänner över flera kontinenter. Den är utformad för att ge maximalt med uppmärksamhet och bra tillfällen för fotograferna att ta insmickrande bilder av Trump tillsammans med andra världsledare.

Tal om islam

Det verkar som den resovillige Trump tycker det är lika bar att beta av så mycket det går när han ändå är på resande fot.

Första stoppet blir Saudiarabien, USA:s främsta allierade i arabvärlden. Men räkna inte med att Trump kommer att rikta någon kritik mot diktaturen Saudiarabien, hur de förtrycker kvinnor, piskar dömda offentligt och liknande.

Höjdpunkten blir det tal Trump hålla om islam och kampen mot radikal islamistisk terror. En potentiell mina som kan explodera i presidentens ansikte om han inte håller tungan rätt i mun.

Under valrörelsen var hans tal fulla av utfall mot muslimer och islam. Hans första lagförslag handlade om att förbjuda medborgare från ett antal muslimska länder att resa in i USA.

Skrämma väljare

Nu ska han plötsligt hålla ett tal där han ska försöka förena den moderata arabvärlden med USA i kampen mot jihadistisk terror. Utan att för den skull skrämma sina trogna väljare i USA som svalt hans antimuslimska retorik med hull och hår. Och utan att göra muslimer arga.

Ingen lätt uppgift även om han håller sig till manus.

Trump kommer garanterat att bli lika väl mottagen i Israel som han blir i Saudiarabien. Båda länderna är glada åt att eran Obama är över och har ersatts av en president som är mycket mer på deras egen våglängd.

Saudierna uppskattar att Trump är öppet fientlig mot Iran, saudiernas största regionala fiende. Israel är nöjda med en amerikansk president som kan tänka sig att flytta ambassaden till Jerusalem och som inte hela tiden tjatar om att stoppa alla olagliga judiska bosättningar.

Träffa Påven

En stor del av Trumps resa går i religionens tecken. I Jerusalem ska han som första amerikanska presidenten besöka Klagomuren. Väl i Europa ska han avlägga visit hos Påven i Vatikanen.

Sannolikt det fototillfälle som Trumps ser fram emot mest.
Resan innehåller två tunga toppmöten. Först Nato-mötet i Bryssel den 25 maj där regeringscheferna för alla de 28 medlemsländerna kommer att närvara. Därefter G 7-mötet i Italien där han får tillfälle att umgås mer på tu man hand med bland andra Angela Merkel och Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron.

I Bryssel ska han dessutom träffa EU-ledningen. Ett EU som Trump gång på gång förtalar och helst vill se gå upp i rök.

Otacksam roll

Vilket är ett skäl till att Europas ledare inte alls är lika vänligt inställda till Trump som höjdarna han träffar i Mellanöstern. Även om säkert ingen kommer att vara öppet fientlig så riskerar Trump att få höra en och annan sanning om vikten av frihandel och att hålla ihop Europa.

Trump hade säkert hellre velat göra upp med Marine Le Pen och Geert Wilders än med Macron, Rutte och Merkel.

På Nato-toppmötet har han dessutom den otacksamma rollen att tala om för många av medlemsländerna att de måste öppna sina plånböcker och öka försvarsanslagen rejält för att komma upp i de två procent av BNP som rekommendationen är. Annars kan de inte känna sig säkra på att USA ska skydda dem.

Trump har tröttnat på att USA ska stå för så stor del av notan för Europas försvar. En inte helt orimlig uppfattning som likaväl är impopulär i många europeiska huvudstäder.

En nio dagar lång resa med massor av möten och många offentliga framträdande ger åtskilliga chanser att visa sig på styva linan men också många tillfällen att göra bort sig för den som saknar impulskontroll.