Bernie Sanders tar ledningen i Iowa

”Demokrater har förlikat sig med att Trump blir omvald”

avSara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Bernie Sanders, 78, kopplar greppet i racet om delstaten Iowa.

En undersökning beställd av New York Times visar att den demokratiska senatorn leder med 7 procentenheter i primärvalet.

Samtidigt råder stor splittring och missnöje inom partiet.

En president med tydlig socialistisk profil, eller ett säkert mittenalternativ? Väljarna i delstaten Iowa verkar en vecka före valet fortfarande rådvilla. Staten inleder demokraternas primärval och vinnaren där brukar historiskt ligga bra till för att ta hem hela segern.

Dock kan en trend konstateras: Bernie Sanders har medvind. Han leder i Times undersökning med 7 procentenheter och får 25 procent av rösterna.

Foto: John Locher / AP
Sanders talade i Sioux City, i delstaten Iowa i söndags.

Joseph Biden, länge oomstridd kung i det demokratiska startfältet, har i samma undersökning inte ens andraplatsen – den innehas i stället av Pete Buttigieg. Han får 18 procent av de demokratiska väljarna i delstatsvalet. Först på tredje plats, med 17 procent, kommer Biden.

Även i delstaten Kalifornien ligger Sanders bra till. En ny enkät av universitetet i Kalifornien/Berkely visar att kandidaten kammar hem runt 26 procent av rösterna.

Foto: John Locher / AP
På scenen inför Sanders tal, var Alexandra Ocasio-Cortez, kongressledamot för demokraterna. Även filmskaparen Michael Moore talade.

Osäkert läge

Men fortfarande är mycket ovisst. En sammanställning av alla enkätundersökningar bland de demokratiska kandidaterna pekar just nu på dött lopp mellan Sanders och Biden.

Och många väljare uppger att de är beredda att byta kandidat. Det kan ge hopp åt Bloomberg, den senaste aspiranten att ansluta sig till racet. Han har efter en mycket aggressiv reklamkampanj sett sin popularitet öka stadigt, även om siffrorna ännu inte kommer i närheten av Sanders och Bidens.

– Mycket av Sanders uppgång beror på Elizabeth Warrens tapp, säger Björn Ottosson, doktor i statsvetenskap.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
Joe Biden talade under tisdagen i Muscatine, i Iowa.

Demokrater missnöjda

Han konstaterar att det demokratiska partiet är svårt splittrat och svagare än på länge.

– Det finns ett ganska utbrett missnöje. Väljarna är inte nöjda med någon av kandidaterna. På den progressiva sidan av partiet tycker man att det är för många äldre vita män som dominerar. Det demokratiska etablissemanget, å andra sidan, är livrädd för Sanders, att han är för långt till vänster, säger han.

Vad krävs det för demokraterna att slå Trump?

– Jag har svårt att se det hända. Det skulle väl vara någon internationell kris, eller kanske en dramatisk förändring av världsekonomin. Men det är nästan försent nu, det skulle inte kännas i plånböckerna före valet.

– Jag tror att många demokrater sakta men säkert förlika sig med tanken att Trump blir omvald, säger Björn Ottosson.

 

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: John Locher / AP
Sanders under talet.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM