21-åring i Gaza sågar Trump: Ingen fredsplan

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-01-29

Missnöje och ilska. Det känner många palestinier sedan USA presenterat sin plan för att sätta stopp för konflikten mellan israeler och palestinier.

"Bara ordet fredsplan är ett hån" säger en Gazabo till TT.

Det räckte med tio sekunder. Sedan stängde Alex Abu Ata av tv:n. Han visste redan att den så kallade fredsplanen som USA:s president Donald Trump i tisdags presenterade med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid sin sida skulle innebära dåliga nyheter för palestinierna.

– Det var motbjudande. Att se de här två statsöverhuvudena diskutera vår framtid, säger han till TT i telefon från östra Jerusalem.

– USA:s regering har varit proisraelisk i årtionden. Där finns ingen hjälp att hämta och ingen här förväntade sig att Trump skulle komma med ett förslag som skulle innebära en trovärdig och rättvis fred för palestinier.

Israel vinnare

Fredsplanen erkänner Jerusalem som Israels odelade huvudstad och ger klartecken till Israel att annektera Jordandalen och bosättningar på ockuperad palestinsk mark, vilket strider mot folkrätten. Enligt Trump ger planen palestinierna fördubblat territorium och de har fyra år på sig att bilda en demilitariserad stat. Oberoende bedömare är överens om att israelerna är de stora vinnarna.

36-årige Abu Ata, som jobbar för en norsk biståndsorganisation, känner igen strategin från tidigare initiativ att sätta stopp för konflikten. Genom att presentera förslag kraftigt till fördel för israelerna och som därmed inte kan godtas från palestinskt håll vill man utnyttja situationen, menar han.

– Palestinierna kommer att stämplas som ovilliga till eftergifter och en fredsuppgörelse, säger Abu Ata.

– Och Israels regering använder det som ursäkt för att fortsätta föra en aggressiv politik som bygger på kolonialisering, som strider mot internationell rätt och som inte garanterar palestinier ens grundläggande rättigheter, hävdar han.

Demonstrationer

USA:s plan har mötts av ilska i de palestinska områdena Västbanken och Gaza. Demonstranter har tänt eld på däck och bilder av Trump och Netanyahu. "Nej! Ett tusenfalt nej!" sammanfattar den palestinska tidningen Al-Hayat Al-Jadida reaktionerna i en av sina rubriker.

Alex Abu Ata tror att protesterna kommer att fortsätta.

– Reaktionerna har varit upprörda och förbannade, på olika nivåer. Nästkommande dagar får vi räkna med våldsamma sammandrabbningar mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinska demonstranter, säger han.

– Vi kommer att se många gripna och skadade, förmodligen några döda. Situationen kan också komma att eskalera till något större och värre.

En som kommer att delta i protesterna är den 21-åriga universitetsstudenten Baraah Qandil som bor i Gaza stad. Här kommer vreden att koka i dagar, om inte månader, tror hon.

"Jag kommer absolut att gå ut och demonstrera. Det är det minsta jag kan göra för mitt land. Många här har reagerat kraftigt och är väldigt arga", skriver hon i ett meddelande till TT.

"Hotar vår identitet"

Att Trump kallar sitt initiativ för en fredsplan tycker hon är ett hån. Det är inget ord som hon vill ta i sin mun.

"Det har ingenting att göra med fred, utan är ett uppenbart sätt för Israel att stjäla vårt land. Det de håller på med är olagligt och Trump ska inte hålla på och sticka sin näsa i våra affärer", skriver hon.

Att delar av den ockuperade Västbanken skulle tillfalla Israel ser Baraah Qandil som ett hot mot palestiniernas framtid.

"Den ger Israel rätt till mark som är palestinsk. Vår identitet som palestinier kommer gradvis att försvinna och vi kommer att förlora vårt hemland" skriver hon.

"Vi kommer att förlora allt!"