Kritiken mot Uppdrag granskning: Gravt tendentiöst program

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2019-11-06

”Skev bild”, ”fakta som ignoreras” och ”ren smutskastning”.

Kritiken är hård mot SVT:s ”Uppdrag granskning”, som granskat anklagelserna om antisemitiska trakasserier på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Vi är djupt bekymrade över att de inte kontrollerar grundläggande fakta, säger Björn Fischler, överläkare, docent och talesperson för sjukhusets aktionsgrupp mot antisemitism och rasism.

Det var under hösten 2018 som Aftonbladet kunde berätta om anklagelser om antisemitism och trakasserier mot judiska läkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

I kvällens ”Uppdrag granskning” träder för första gången den utpekade överläkaren och tidigare verksamhetschefen Inti Peredo fram i media.

– Jag vet att jag inte är rasist. Jag vet att jag inte är antisemit. Jag litar på att sanningen ska komma fram, säger han i programmet.

Han har tidigare inte kommenterat anklagelserna som riktats mot honom, trots att Aftonbladet har sökt honom flertalet gånger sedan november 2018.

”Vittnesmål har ignorerats”

Personen bakom anmälan är en judisk läkare som arbetat med Inti Peredo på Karolinskas neurokirurgiska klinik de senaste 15 åren. Han är starkt kritisk till bilden som målas upp i ”Uppdrag granskning”, (UG).

I programmet förnekar Inti Peredo bland annat att han ska ha kallat sina kollegor för ”judeghettot”, och säger att det var en annan kollega som ska ha sagt det. I november förra året bekräftade ytterligare en judisk läkare, som inte längre arbetar kvar, det för Aftonbladet.

– Fakta gällande de andra två judiska läkarna och deras vittnesmål har ignorerats, säger den anmälande judiske läkaren till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Nu framstår det som att all information enbart kommer från mig. UG målar också upp en bild av att jag och Inti var ”vänner”, vilket inte alls stämmer. De var ointresserade av att ta del av fakta som jag presenterade. Det är ren smutskastning. Det är skrämmande att se hur UG jobbar för att få ihop en story.

UG menar att de övriga två judiska läkarna som inte längre arbetar kvar på sjukhuset ”inte presenterat några dokument som stödjer anklagelserna”.

”Gravt tendentiöst”

Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på sjukhuset, som varit engagerade i ärendet, menar att UG:s arbetssätt är partiskt. De är också kritiska till att bilderna som flera experter klassat som antisemitiska enligt dem bagatelliseras i programmet.

– Vi ifrågasätter även det sätt som reportaget bortser från, eller inte ens bemödar sig om, att ta reda på fakta som finns i fallet. Resultatet blir ett gravt tendentiöst program som stjäl uppmärksamhet från kärnfrågan, säger Judith Bruchfeld, överläkare, docent och talesperson för aktionsgruppen.

I februari i år presenterades resultatet av den externa advokatbyråns utredning om anklagelserna där cirka 70 medarbetare intervjuats och att majoriteten majoritet av de inte upplever att anmälarens upplevelse har någon förankring i verkliga förhållanden. Utredarna kom fram till att ingen diskriminering på antisemitisk grund kunde fastslås.

Det framkom också i utredningen att den anmälande läkaren, enligt uppgift, under de senaste 18 åren ska ha anmält samtliga sina överordnade för trakasserier. En uppgift som UG tar upp i programmet, och som både en anmälande judiske läkaren och aktionsgruppen på sjukhuset menar inte stämmer.

– Jag har bara anmält en chef under min tid på sjukhuset, nämligen Inti Peredo. Den andra personen jag anmälde var en sektionsansvarig läkare utan personalansvar, då handlade det om trakasserier och misogyni mot kvinnliga kollegor, säger den judiske läkaren till Aftonbladet.

Karolinska: ”Skev bild”

Även Karolinskas ledning reagerar starkt mot innehållet i SVT-programmet.

Efter anklagelserna mot Inti Peredo omplacerades han till en administrativ tjänst, eftersom de ansåg att han ”åsamkat sjukhuset stor förtroendeskada gentemot anställda och patienter av judisk härkomst och allmänheten”, enligt ett pressmeddelande i juni. I den samlade bedömningen ingick också de Facebook-bilder som Peredo delat under sin tid som verksamhetschef.

I ett pressmeddelande från Karolinska som lades ut under onsdagsförmiddagen riktas kritik mot att programmet ger en skev bild av sjukhuset och målar upp en en bild av att beslutet om omplaceringen inte hade fattats på saklig grund.

– Vi har fattat beslut med stöd av tydliga fakta men kan aldrig tala offentligt om detaljer i enskilda personalärenden. Media har inte insyn i hela beslutsunderlaget och tyvärr tecknas nu en skev bild, säger HR-chefen Patricia Enocson i pressmeddelandet.

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare förnekar dock att man missat att pratat med vittnen och ignorerat fakta.

– Vi har pratat med alla berörda, även kollegor. Dessutom har det gjorts en jättestor utredning som inte har funnit några belägg för att läkaren fällt den här kommentaren, säger Ulf Johansson.