Astrid, 24, var ”död” i elva dagar: ”Chockad och ledsen”

Fick post till sitt eget dödsbo: ”Jag lever ju”

Uppdaterad 2019-04-19 | Publicerad 2019-04-18

Tycker du att Myndighetsverige är onödigt krångligt och fullt av blanketter?

Ännu jobbigare är det om myndigheterna anser att du är död – trots att du lever.

Astrid Topsom, 24, vet.

Det började med att Tidaholmsbon Astrid Topsom fick post hem. Adressaten på brevet var ”dödsboet för Astrid Topsom”.

24-åriga Astrid, som i allra högsta grad lever, blev konfunderad och sökte på sig själv på internet – hon var borta från sidor som eniro och ratsit. Vid ett besök på Skatteverket i Falköping bekräftades hennes farhågor.

– Handläggaren såg helt chockad ut och sa: ”Du är registrerad som avliden”.

Får inte ut föräldrapenningen

Astrid skulle enligt dödsbeviset som kommit in till Skattverket med med hennes namn och personnummer, ha dött 26 februari. Då befann hon sig på semester med sin familj.

– Jag blev chockad och ledsen och undrade hur det kunde hända, jag lever ju. Jag tänkte men gud vad är det här, varför har det hänt.

Hon återregistrerades som levande igen av Skatteverket den 8 mars men för den mammalediga 24-åringen orsakar den tillfälliga juridiska döden enorma problem. Hennes bank-ID fungerar fortfarande inte, pengarna från försäkringskassan trillar inte in.

– Man kommer inte in någonstans, allting hänger ihop. Min mamma har fått betala räkningar som kommit och min sambo har fått ta alla hushållsavgifter. Man inser verkligen hur stor roll pengarna man får spelar när man inte får dem.

”Fruktansvärt för den som blir drabbad”

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringen, säger att Astrids fall är ovanligt. De hade ingen anledning att misstro dödsbeviset som skickades in, ett av många som de hanterar varje dag.

– Någon hade fyllt i det efter alla konstens alla regler. Naturligtvis kontrollerar vi att det är en känd sjukhusinrättning, här fanns ingen anledning att misstro dödsintyget, säger Widell.

När dokumentet kontrollerades i efterhand har framkom att det inte finns någon läkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde med namnet som finns på dödsintyget.

– Det är verkligen en unik händelse och fruktansvärt för den som blir drabbad. Antingen är det någon som ville henne illa eller någon som har ett mycket konstigt sätt att skämta på, säger Ingegerd Widell.

Christer Printz, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus, berättar att deras läkare signerar dödsintyg elektroniskt och skickar in till Skatteverket.

– Det här är någon för oss helt okänd person som laddat ner en pdf-fil från Socialstyrelsens hemsida, fyllt i falsk information och skickat in. Sedan har Skatteverket inte kontrollerat att den här läkaren faktiskt existerar.

”Vem som helst kan dödförklara någon”

Christer Printz anser att Socialstyrelsen inte bör tillhandahålla mallar för dödsbevis på sin hemsida.

– Det är fullständigt vanvettigt att man inte ifrågasatt detta. Det finns stor risk att man använder det för att mobba folk, på samma sätt som folk skickar utskick hem till andra för att jäklas. Jag är förvånad att det inte sker i större utsträckning, vem som helst kan dödförklara någon, det är noll koll verkligen.

Astrid har polisanmält händelsen, men ärendet har lagts ner. Att någon vill skämta på det sättet eller vill henne illa har hon svårt att tro.

– De enda jag pratar med är min mamma, min sambo och mammor på babysimmet liksom. Det finns ingen som vill mig illa.

Aftonbladet har sökt Socialstyrelsen som ber att vi återkommer med frågan efter påskhelgen.