Nådeansökan för utvisningshotat terroroffer på väg

Iryna från Ukraina miste ett ben i dådet på Drottninggatan 2017

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-07-11

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har fått en ovanlig nådeansökan, om rätt för en ukrainsk kvinna att få stanna i Sverige. Kvinnan miste ett ben i terrordådet i Stockholm 2017 och vittnade sedan i rättegången.

Kvinnan har nekats uppehållstillstånd.

– Yrkandet innebär att hon ska få vistas i riket, säger advokat Henrik Hoffman, som företräder kvinnan, till TT.

I ansökan begärs att regeringen "av nåd" låter kvinnan vistas i Sverige, trots att hon fått ett utvisningsbeslut som inte kan överklagas ytterligare.

Henrik Hoffman hävdar att en skrivning i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, kan användas för att ge kvinnan rätten att stanna i landet genom att ansöka om nåd. Nåd används i princip uteslutande när personer som dömts för brott vill slippa sitt straff eller få det förkortat.

Gammalt rättsfall

– Det har alltid haft med brott att göra, konstaterar Henrik Hoffman, men tillägger att han och hans medarbetare har hittat ett rättsfall från 1941 som skulle kunna stödja kvinnans sak.

Han hänvisar också till kommentarer till regeringsformen som han menar öppnar för regeringen att bevilja nåd och i det här fallet då i form av rätt att vistas i Sverige. Det handlar inte om att regeringen går in och ändrar på det formella beslutet om avslag på uppehållstillstånd.

I nådeansökan hänvisar Hoffman också till regeringen i och med den så kallade gymnasielagen gick in och tog ett snabbt beslut om att låta tusentals ensamkommande unga att stanna för att studera, trots att de hade uttömt möjligheterna till uppehållstillstånd.

Den närmast ansvarige ministern, migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte tillgänglig för en kommentar. Hans kollega på justitiedepartementet, inrikesminister Mikael Damberg (S), säger till TT, i samband med en allmän pressträff efter dagens regeringssammanträde:

Debatt om nåd

– I Sverige är det ytterst domstolarna som avgör det här, regeringen får inte och ska inte uttala sig om enskilda ärenden. Däremot har det förts debatt om huruvida regeringen kan ge nåd i något avseende. Men vi har inte fått någon nådeansökan.

TT: Har ni gjort någon bedömning av om en nådeansökan skulle få bifall?

– Det beror helt på hur den ser ut, men regeringen kan ju inte gå utöver den möjlighet som regeringen har enligt lagen att ge nåd.