Expert: Inga enkla vägar för Johnson

TT

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2019-07-23

Boris Johnsons första uppgift blir att bilda en ny regering.

Svåra månader väntar Boris Johnson. På onsdag svärs han in som premiärminister – en post som han sitter långtifrån säker på.

Parlamentsmajoriteten är knapp och går Johnson EU till mötes riskerar han att förlora stödpartiet DUP. Men barkar det mot en avtalslös brexit kan i stället moderata konservativa hoppa av.

Med mer än dubbelt så många röster som sin rival, utrikesminister Jeremy Hunt, valdes Boris Johnson till Konservativa partiets ledare på tisdagen, efter en två veckor lång omröstning bland partimedlemmarna.

– Det var mycket väntat, även om han inte vann med riktigt lika stor marginal som man först förutspått, säger den brittiske valexperten John Curtice till TT.

Segertalet på scenen framför partikamraterna osade av optimism – men de flesta experter är överens om att de närmsta månaderna blir allt annat än en sommaräng för Boris Johnson.

Knapp majoritet

Uppbackat av det nordirländska unionistpartiet DUP – ett stöd som DUP bekräftade på tisdagen – åtnjuter Konservativa partiet endast en knapp majoritet i parlamentet. Samtidigt har Boris Johnsons retorik kring brexit retat upp flera av hans egna partikamrater.

Boris Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU när tidsfristen går ut den 31 oktober, men hur det ska gå till är långt ifrån solklart. Parlamentet har upprepade gånger underkänt det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU, och lite har förändrats sedan dess.

– Han kan välja att acceptera EU:s ursprungliga förslag, som innebär att gränskontrollen förpassas till sjön mellan Irland och Storbritannien, men det skulle kosta honom stödpartiet DUP och göra dem redo att avsätta regeringen. Han skulle också kunna försöka genomföra ett avtalslöst brexit, men det finns en tydlig parlamentarisk majoritet mot det, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, till TT.

Inga enkla vägar för Boris Johnson, alltså. Men Nicholas Aylott misstänker att den 55-årige kändispolitikern kan ha ett ess i rockärmen.

– Han är en politisk opportunist, som skickligt har utnyttjat en knepig politisk situation till sin egen fördel. Han är inte dum, utan förstår att han måste ha en plan nu.

Förtroendeomröstning

Rent tekniskt skulle oppositionen, som styrs av Labourledaren Jeremy Corbyn, kunna utlysa en förtroendeomröstning för Boris Johnson, innan Johnson ens har hunnit bilda regering.

– Om hela oppositionen röstar emot Johnson skulle det bara krävas att en handfull av hans egna partikamrater gör detsamma för att fälla honom. Han har en svag position, säger Nicholas Aylott.

Ett försök att framkalla en förtroendeomröstning har redan gjorts av Alan Duncan, som i måndags avgick som statssekreterare i utrikesdepartementet i protest mot Boris Johnson. Motionen avslogs dock av underhusets talman, skriver The Guardian.

Rättad: I en tidigare version stod det att Johnson vunnit "med mer än hälften så många röster". Det skulle naturligtvis vara "mer än dubbelt så många röster".

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln