Forskare söker sömniga mammor

Publicerad 2019-02-16

Sömn är en lyxvara när man väl blir förälder. Nu vill några forskare titta närmare på vad bristen på sömn gör med nyblivna föräldrar och söker därför mammor till sitt projekt, skriver danska TV2.

Det är först när du blir förälder som du förstår att du tidigare tagit sömnen för givet. Plötsligt är fyra timmars sammanhängande sömn bra och när du väl lyckas sova till 07:30 en morgon är det fantastiskt. Det är just en nybliven mammas ändrade sömnmönster som forskare från Århus Universitet i Danmark och Oxford University i England vill undersöka. Forskarna har arbetat med projektet i drygt ett halvår och letar nu efter flera nyblivna mödrar som testpersoner.

– Vi vill gärna undersöka om det finns en gräns för hur mycket man kan kompromissa med sömnen. Och om det kommer gå ut över hjärnans belöningssystem, som reagerar på ljuden och synen av bebisar, säger forskaren Angus Stevner, till TV2.

Enligt honom visar tidigare studier att de områden i hjärnan, som registrerar njutning, påverkas av brist på sömn. Och belöningssystemet i hjärnan påverkas av bilder på bebisar.

Danska forskare ska undersöka mammors sömn.

Undersöker även hjärnan hos nyblivna föräldrar

Testpersonerna kommer att få ett armband som mäter hur bra sömnen är och sedan ska de skannas en gång under en period på tre veckor. Enligt Angus Stevner finns det ingen risker med att delta i projektet.

Projektet är en del av ett annat projekt där man fokuserar på föräldrars hjärna. Det projektet har pågått i tre år.

– Först och främst vill vi ta reda på vad som händer i hjärnan när vi blir föräldrar för första gången, säger han.

Enligt honom finns det praktiskt taget inga studier som visar hur hjärnan påverkas när man blir föräldrar, utan endast odokumenterade artiklar på nätet.

– Vi vill bidra med objektiv kunskap om vad som händer med oss när vi blir föräldrar.

I det projektet skannas par och ensamstående mödrar tre gånger: Innan kvinnan blir gravid, strax efter födseln och ett år efter födseln, skriver TV2.

– Vi är intresserade av den här perioden i livet då de flesta av oss går igenom den. Vi vet att hjärnan anpassar sig till olika faser i livet och att man tidigare har undersökt hur andra väsentliga händelser påverkar hjärnan, som till exempel soldatens hjärna före och efter krig.

Följ ämnen i artikeln