"Ollie" - nationalhjälte eller simpel mördare?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-10

Huvudpersonen i Iran-Contrasaffären på plats i Mellanöstern

KUWAIT CITY

Är det inte - det kan väl inte vara ... jo! Oliver North har landat i Kuwait, och de amerikanska soldaterna blir alldeles upphetsade när de ser honom.

North är här för att kommentera USA:s krig mot Irak.

Han trycker en hand, dunkar kamratligt en axel, klappar en uniformerad rygg. Han ler och skrattar och har ett vänligt ord till var och en.

- Hör du, lova mig att ta det försiktigt där ute.

- Ta hand om dig nu.

En av soldaterna, major Darlene Wilson, säger:

- Oliver North är en amerikansk hjälte. Han gjorde sin plikt och stod för det.

Och sedan poserar hon bredvid honom och North trycker hennes hand och ler in i kameran.

Det är så länge sedan North kom i ropet att han kunde varit glömd. Men ju längre tiden går, desto större och mer heroisk tycks han bli. Hur många minns vad Iran-contrasaffären handlade om? Att nationella säkerhetsrådet i USA i början av 1980-talet smugglade vapen till Iran, ett land som då liksom nu offentligt utpekades som en Ondskans hemvist, ett Terrorns näste?

48 miljoner dollar

Och att männen i nationella säkerhetsrådet skummade av intäkterna från de förbjudna vapenaffärerna och överförde 48 miljoner dollar till högermilisen contras i Nicaragua? Som i sin tur använde pengarna i sitt terrorkrig mot Nicaraguas lagliga regering? Att smuggelpengarna användes för att mörda, lemlästa och bränna byar - för att slå sönder det nicaraguanska samhället?

Oliver North hade huvudrollen i den intrigen. Han var överstelöjtnant och tjänstgjorde i säkerhetsrådet. När skandalen avslöjades och kongressen höll offentliga förhör blev han en av jordens mest omskrivna personer.

Det är 17 år sedan! North har blivit gammal. Hans korta hår har grånat. Han rör sig ganska stelt, som om han har ont i lederna. I kakiskjortans högra bröstficka hänger ett par glasögon.

Frikändes

North riskerade tio års fängelse men dömdes 1989 till en miljon dollar i böter och 1 200 timmars samhällstjänst. Men USA vore inte USA om han inte hade kunnat överklaga och få målet nedlagt av rättegångstekniska skäl. Vilket skedde 1991.

Nu ställer sig North i kön för att få en spruta mot mjältbrand. Han kavlar upp vänster ärm. Alla soldater, och de journalister som fått tillstånd att följa dem i fält, måste ta denna spruta. Vem vet vilka hemska vapen de irakiska terroristerna tänker släppa loss över amerikanerna, som är här för att försvara friheten?

Kristna högerns man

Efter Iran-contrasaffären fanns det inte mycket kvar för North att göra i marinkåren. Han blev politiker, en representant för den kristna högern, där för övrigt president George W Bush också har en viktig bas.

North ställde upp i senatsvalet i Virginia. Hans kampanj handlade om religion, familjevärden, moral, ett starkt försvar. Han propagerade mot moralupplösningen i Washington.

Han döpte sin kampanjbil till Rolling Thunder vilket var kodnamnet för de amerikanska bombningarna av Nordvietnam. North förlorade valet, men cementerade sin ställning som den kristna högerns idol.

Och sedan dess har det gått framåt - som nu i kön, då han får sin spruta, det gör lite ont, men han rör självklart inte en min, och sedan kavlar ner ärmen.

- Pete! säger han när jag sticker fram näven och presenterar mig - ty här är vi alla vänner. Ho ho! snart börjar kriget och you bet att det kommer att smälla!

Eget tv-program

En producent från tevekanalen Fox News glider upp vid Oliver Norths sida. Fox News blev omtalat under kriget i Afghanistan då dess utsände Geraldo Rivera gick beväpnad och sa att han personligen ville skjuta Usama bin Ladin.

Oliver North har ett eget program på Fox: War Stories. Nu ska han kommentera kriget direkt från fältet, via satellit. Och det står i hans kontrakt att han inte får tala med andra media.

- Pete, säger North, jag ska ringa presidenten i kväll och säga att han kan börja.

Han blinkar och ler.

Peter Kadhammar