Äldre svenskar åtta år yngre än sin ålder

TT

Publicerad 2019-03-17

Svenskar som är 73 år känner sig kanske som 65, om man får tro en ny amerikansk studie. Arkivbild.

Brukar du dra av några år när du tillfrågas om din ålder? Då är du kanske inte helt fel ute. I Sverige känner vi oss yngre än jämnåriga i många andra länder. En svensk som mår som en typisk 65-åring har faktiskt hunnit fylla 73 år, visar en ny studie.

Forskare vid University of Washington i Seattle, USA, har kartlagt hur vi upplever vårt hälsotillstånd i relation till ålder. För att göra det började de med att kartlägga hur en genomsnittlig person i världen mår vid 65 års ålder med hjälp av databasen Global Burden of Diseases, med uppgifter om hälsoläget i 195 länder.

Utifrån detta räknade de fram vid vilken ålder olika nationaliteter kände sig lika pigga. Studien, som Sydsvenskan skrivit om, visar stora skillnader i världen, vilket inte är överraskande.

I Japan och Schweiz känner sig en 76-åring som en genomsnittlig 65-åring, medan en invånare i Papua Nya Guinea känner sig som 65 redan vid 45 års ålder.

I USA är skillnaden mellan upplevd och faktisk ålder inte så stor. Den amerikan som känner sig som 65 har fyllt 68,5 år.

I Sverige känner sig den som fyllt 73,3 år pigg som en genomsnittlig 65-åring. Därmed placerar vi oss på 18:e plats i världen. När forskarna också ser till antalet år som präglas av sjukdom och ohälsa får Sverige en ännu bättre placering på listan, tionde plats, enligt Sydsvenskan.

Studien har publicerats i tidskriften The Lancet.

Följ ämnen i artikeln