Trump ska hålla tal till nationen

Demokraterna kräver lika lång sändningstid

avOskar Forsberg

Donald Trump ska i natt, svensk tid, hålla tal till nationen om murkrisen.

Många experter trodde han skulle utlysa undantagstillstånd, men det kommer inte att hända uppger en källa för Washington Post.

I stället kommer Trump fortsätta att försöka bygga upp ett folkligt stöd för muren.

Nedstängningen av delar av den federala statsapparaten i USA har nu varit en verklighet i över två veckor.

Bakgrunden är de politiska meningsskiljaktigheterna kring finansieringen av den mur som president Trump vill bygga längs med gränsen mot Mexiko.

Presidenten kräver drygt fem miljarder dollar, vilket Kongressen sagt nej till.

1 av 2 | Foto: JIM WATSON / AFP
Donald Trump håller i natt tal om murkrisen.

Tal till nationen

Konsekvensen av dödläget har blivit en nedsläckning av delar av den federala statsapparaten. På torsdag ska Donald Trump själv åka till gränsområdet mot Mexiko.

Men redan i kväll (i natt svensk tid) ska presidenten hålla ett tv-sänt tal till nationen. Med anledning av det har de flesta kabelkanaler lagt in sju minuter för detta i sin tablåer.

Många trodde att på förhand att presidenten kommer att utlysa ett nationellt katastrofläge. Han skulle, i och med det, kunna bortse från Demokraterna i kongressen som motarbetar hans planer på en mur.

Fortsätta bygga upp folkligt stöd

Men så kommer inte bli fallet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till en högt uppsatt källa som Washington Post citerar.

Tidningen skriver att "en högt uppsatt Vita huskälla med insyn i vad talet ska innehålla säger att planen inte är att utlysa ett nationellt katastrofläge utan att i stället fortsätta bygga upp ett folkligt stöd för muren".

Demokraterna kräver samma tid

Efter att det kommunicerats ut att tv-kanalerna i USA skulle upplåta tid till Trumps tal krävde också Demokreterna, med Chuck Schumer och Nancy Pelosi i spetsen, att de också skulle få lika lång tid som presidenten.

”Nu när tv-kanalerna beslutat att sända presidentens tal, vilket kommer vara fullt av illvilja och vilseledning om det liknar hans tidigare uttalanden, så måste Demokraterna också omedelbart få samma tid”, skrev Schumer och Pelosyi i ett uttalande.

Det rapporterar New York Post.

NBC, CNN och CBS har uppgett att de kommer ge Demokraterna lika lång tid. Även konservativa Fox News kommer ge Pelosi och Schumer tid.

Aftonbladet sänder Trumps tal i natt.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Mexiko

AB Voice